[Mac撚] 用家/買機集中討論(37) Mac廠開唔撚到工點交貨/三月底event可以出乜

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
最衰 mba 最低個版本 都係8k
直接買部mba好似仲爽
我都諗緊買唔買新果部既iPad pro 11吋好呢
上12.9好似真係太大 雖然好爽咁
唔介意大部嘅話
12.9係會用到番唔到轉頭
之前入水出過去整,無得換了
其實佢粒10gen i5 3系應該係對應返以前Y系/Core M CPU嘅5-10W spec.
如果apple無放custom version 跟返1035G7 TDP 9W其實應該唔會throttle嘅 不過sustain boost應該唔會高
一般上下網睇下片輕度執相剪片應該handle到嘅
但係真係唔好期望可以做到Pro咁係咁chur CPU重loading囉
我都知大吋會爽 但仲有冇其他因素可以講我聽
12.9係好過 11 吋
啲人話11吋個speak 唔夠12.9靚係咪真呢
但睇起身intel冇U系列水平又帶有iris ga U
就算出pro 14 ,gpu性能都會大大折
12.9因為係4:3嘅關係
實際畫面會比11(唔知幾比幾,總之好長)大好多
至於音質亦因為機身大啲,四角出聲會開揚啲
如果你想嘗試拎iPad當電腦用
12.9亦接近主流notebook個size
Keyboard會好打啲(如果你捨得俾$2400買
都係睇片加可能抄下note咁咋
依家係個價錢令我好爭扎
11吋 6400 12.9吋 8000
Keyboard 果啲最多買番上一代
就係諗緊果1400值唔值得比
係驚太大部拎出街用唔方便
iPad Pro有好多hidden cost
你要支筆就成千
你要用KB而唔係垃柒垃淘寶野又一千
到今次蘋狗再食你隻車,擺埋隻trackpad就收你兩千幾
好喇想要多SSD就硬升(ok呢part同Mac一樣咁收)
想要LTE一千幾百
係個AppleCare+叫平過Mac機嗰面
其他野就唔會加喇 最多要支死人筆
係唔知12.9 定 11 好 兩部又冇咩決定性既原因令我簡到咁
我部12.9真係仲貴過我以前部mbp 13"
256GB + LTE + 筆 + keyboard 都萬幾蚊
呢個真係要視乎你平時出街會重裝定輕裝多
當然11個size一定mainstream過12.9
唔係人人都鐘意條touch bar
我身邊班朋友個個都用緊12.9
所以我都痕緊邊部好
12.9
根本同MacBook 13”vs15”個問題一撚樣,咸魚青菜
你頂得順大大部的話當然有大食大
iPad Pro仲要好似iPhone咁,大細機無咩機能分別,唔似13” pro無dGPU個分野咁決定性
你諗吓iPad你如果用黎睇AV,11”響廁所可以左青龍右iPad,仆街12.9”要擺洗手盤定係馬桶頂都可能擺唔到
真係好睇個人習慣 孭弟出街習慣孭背囊 部機size已經唔係問題
再者坐車既時候 12.9吋開keyboard擺大髀都嫌唔夠闊 11吋應該好難擺得穩
我又成日擺枱用

調轉如果你係孭開細隻既messenger,
或者學你話齋,鍾意用手拎既,11吋梗係好啲

結論: 咸魚青菜 各有所愛
關於fit唔fit自己習慣 可以諗得詳細啲
小弟
Intel 10代分咗14nm同10nm兩條line
根據之前流出嘅料
13(14) MBP係用10nm 4C8T嘅i7 1068-G7
係普通15w u都比iris+ graphics
特別出比蘋狗嘅u好大機會會沿用用iris+ graphics
甚至會有更強嘅graphics (參考i5-8250u vs i5-8257/9u)
所以我覺得新mbp13(14)係幾令人期待
真係諗到春袋都爆架依啲問題
咁我建議買左12.9先 唔岩先算
我都係咁話
iPad冇人嫌大
i7 1068都係all core 3.6,而依家air都3.2,如果apple可以發揮全部性能,我又唔介意
我仲預mini會上9th gen
應該都係入返部垃圾筒算
macmini 貴到爆 換唔落

利申 macmini 2012 late
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞