[Mac撚] 用家/買機集中討論(37) Mac廠開唔撚到工點交貨/三月底event可以出乜

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
偏向portable為主要用途既機種響市場係有需求更細更輕更慳電
可以好容易想像一部iPad Pro + SmartKB form factor既機如果行macOS的話係一定會受歡迎(我會買)
但係要去到嗰個位置應該唔係即時會發生,而且我上面提過要預警俾developers時間去轉,所以買機考慮衣家仲距離咁遠其實無咩好驚
當然有某種人一買Mac就spec高好多,當投資幾年內都仲用得部機的話,衣家就有少少尷尬
基本上全個Apple ecosystem佢有意無意令人三年後會選擇買新機仲好過keep住用,Mac/iDevice就好似disposable既terminal咁
所以衣家買機除非好有必要,如果唔係唔好打爆spec / 買唔需要用到既pro款
有冇巴打發現一個問題: 有Touch ID嘅MacBook Pro喺用BootCamp裝Windows同時裝咗Paragon NTFS之後會間歇性用唔到Touch ID? 自己部17年15" MBP就係咁。

除非刪咗Paragon NTFS, 否則隔次reboot就用唔到Touch ID
佢寫有Apple 一年保養
其實係咪堅?
師兄們點睇?
反而我而家係bootcamp windows 用唔到藍芽駁野
2016機用緊dual core CPU剪片ren片慢到飛起
強烈建議最少用四核機
啫係2018 touch bar高配或者打後嘅機
再加埋非官方翻新機同樣都唔推薦
求指救,如果我部 MBP 想入廠見天才,點樣 Backup 最好?
1. Time Machine
2. Clone SSD
今年出既macbook pro係咪多數應該仲係13吋
可能會升級pro 16,兩皮一部都冇wifi6
想各位巴打比下意見
自己砌嘅機玩咗十年終於死咗
宜家打算有部機上網同配合iDevice
四千左右買部二手 iMac 27" Late 2013
呢個計劃算唔算抵屌?
懶就TM, 最好就CCC Clone SSD
10.15 TM 一Recover係有啲PROBLEM
關於ARM Mac, 我就咁睇: 我會比較Prefer Double Line:

早前有Rumors 講會有一條Line係for 電競兼有AMD APU Device ID喺macOS Source Code入面,有人估會Double Line, 但我會係覺得以Pro呢個字去分x86同ARM兩個Series (Desktop另計)。相信MacBook Pro未來都會用户x86,不過我斷估intel會拜拜啦,畢竟AMD依家啲U某程度上出色過intel。(最期待3A聯盟出現,畢竟macOS個Metal係好似特别為AMD嘅GPU而度身定做。)
2013年機,OK嘅
想問下大家意見
如果主要用黎玩sims, 上網, 睇片, 少文書
本人少出街,屋企工作多
買Mac 27’ 好d 定MacBook pro 16’好d呢?
點解mac 27’ 仲平過MacBook pro 16’呢?
你都係屋企用就買imac 27啦,價錢平又勁過16
上年6月買左21' 本身覺得4K夠用 又平D
今年又覺得既然屋企個位夠位, 應該買27' 5K, RAM又唔洗焊死, 差得果少少錢, 而家一番到屋企就覺得篤眼篤鼻做人真係好煩
賣左再買過21吋都係比啲公司大量買入用,自己當然用27吋
又等緊iPad Pro 2020, 賣左再買好敗家
iPad pro應該下半年先有,大陸都做唔切
想問下各位ching有無升個os 去catalina個patch?
上年我見人話唔好升住就一直放到依家
姐係update上去?
依家佢仲有無乜lag機果堆問題
你仲響10.14? 驚的話唔好升住
問題係仲有的,比10.15.0好d不過都仲係伏底

都唔知幾時升好 要等多幾耐先up上去?
thx清
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞