[Mac撚] 用家/買機集中討論(37) Mac廠開唔撚到工點交貨/三月底event可以出乜

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
G4同G7可以有幾大分別
想問下意見,咁嘅用途買MacBook Air 2020 i5 16gb ram夠唔夠?

用途:
主要文書
要同designer夾,成日要開d好大食嘅設計軟件睇稿同改字
但唔算真正要落手剪片同設計,唔使ren片
而家部機慢到不能接受
夠啦
我同你用途近乎一樣
夠 呢個spec係perfect
cpu同ram 都係sweet spot 唔會overkill但係又絕對夠用
最好添啦
重有一粒鐘就知今日會唔會有新嘢發表
未用過mac
但用開iPad iPhone想整個完整apple生態圈
想問下如果得閒會用Capture one執吓相同睇吓相
唔係專業 純粹自己玩
用mba夠唔夠呢?
因為佢個mon冇P3
會唔會睇相啲色唔準同冇咁好?
你要睇稿有可能MBP隻mon有闊色會幫到
當然都視乎你開工有幾高要求,同埋你識唔識set/cal
MBA: sRGB - web media
MBP / iMac: DCI-P3 - (internet) video
Adobe RGB - print
Rec2020
唔知自己睇慣iMac個P3 mon再睇MBA嘅sRGB mon會唔會睇得出分別
試咗半日Affinity幾方便
不過有啲功能仲未識搵返出嚟

反而Vectornator down完一直轉波波開唔到
如果今晚無iMac,就要等到6月了。
竟然
咁用Affinity啦
無責任斷估:有排等

其中一個原因係我估佢應該唔會用番而家呢個Chassis
而生產線既狀態就...
而家先留意到新MBA個續航力少咗一粒鐘
而且係用i3做測試
同一電池用量,用埋10nm都少咗係咩玩法
有冇MacBook pro 維修推介
部機2014年買 retina

今朝仲用到,番到屋企一開機就停左係舊蘋果到。肯定冇更新野
其實可能只係本身太高估
時辰到
推爆佢先
有乜嘢去新POST
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞