[Mac撚] 用家/買機集中討論(37) Mac廠開唔撚到工點交貨/三月底event可以出乜

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
我仲打算升到 i7 +8 g ram+ 1tb 做desktop
用學生貨買
唯有等多陣先,等佢出新i MAC 再考慮
打算買左兩三年之後,出國可以帶出去繼續用
Mac mini真係最適合headless用途,作為就咁一部desktop佢性價比係非常之差
同一舊錢你買部MBP13"響實用上會合理好多,尤其係講緊帶出國用
Mac mini明明係俾人接觸OSX既試金石
而家$6k基本spec,有信仰入埋keyboard mouse又俾多$1500
補兩千入iMac有埋4k mon有埋顯示卡重好

tim cook
小弟其實已經有部2019 13” mbp ,只不過想買部放屋企,兩年後移民可以帶埋佢走啫
我本身都係咁諗 結果買左mbp
等埋佢出新i Mac 點先,唔係就買27”頂置
Imac應該下年先更新啦,依家連謠言都冇
我幾年前都試過係用mini 2012響外國做個人屋企機,主要係manage storage同埋打機嗰時capture
而真係成日用黎做野既係部MBP 13" 2011,雖然佢力係差過部mini不過可以拎黎拎去係實用好多
呢個combo的確係好flex,我番番香港嗰時就咁拎走晒兩部野無任何煩惱,係送左兩隻Dell mon俾同事,部mini響香港就轉左做緊server野而我main desktop轉用iMac

如果你本身已經有晒mon,有Apple掣既KB,唔柒既mouse等等 (可能本身已經插MBP做desktop docking)
咁樣買部mini就咁插番個位係合理玩法,部MBP就可以解放出黎完全做一部portable機
咁玩的話我唔會太在意mini個spec,可能中配/512GB SSD就算,RAM如果你自己買自己換就上到32GB囉
好多謝坦巴同多位巴打詳細分析
我想問下揀i5/i7 好?+8 g ram +512/1t+gigabit Ethernet?主要coding , 少量執相同片,同多功處理,開多文件既
i5: 6核6線
i7: 6核12線
粒i7係響執完相export,coding compile嗰類可以用盡12線既task先用得著
個SSD我唔知你,1TB係鬆動好多不過作為一部desktop要插外置drive又都幾容易,況且呢部mini有咁多TB3同埋USB-A3.0 port,storage係好易降決
個gig LAN睇你有無NAS或者其他機想行快network,唔係必要的話可以skip不過你既然都BTO咁改埋無壞,可能第時有用
最後一條問題: ram 係唔係一定crucial 定咩牌子都得? 2666 or 3200? Single or dual ?
唔好意思問甘多野 ,麻煩晒坦巴
收Magsafe 2 二手,有意留tg
daisy disk
搵個風扇吹住部16
在你的 Mac 上,選擇「蘋果」選單 >「系統偏好設定⋯」,按一下「顯示器」,然後按一下「顯示器」。
按一下「旋轉」彈出式選單,然後選擇一個值。
如你看不到彈出式選單,則表示電腦不支援此功能。

想問下邊款imac支援旋轉呢個功能?
iMac原生唔support
等14”等到頸都長
先關系統偏好設定
衣家㩒實option去click系統偏好設定
入到去,㩒實option+command去click顯示器
做啱晒的話,佢*有可能*會有擺旋轉角度個drop down俾你
(我MBP 13" 2018有)
iMac有機會俾Apple完全disable左呢個option,佢唔建議人打橫或者調轉部機,因為佢抽風口向下個氣流會有問題
如果你一定要扭,要搵3rd party野 (好似SwitchResX做到)

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞