[Mac撚] 用家/買機集中討論(37) Mac廠開唔撚到工點交貨/三月底event可以出乜

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
500GB 外置 SSD 最平4舊有找,其實都ok
1TB內既SSD尤其係不問速度的話係開始公廁價錢喇
2.5" HDD因為某d原因而無點樣好似3.5" drive容量/密度提升
所以對一般Mac 用家做backup用途,尤其係俾MacBook用姐係拎出拎入,一隻SSD仲要好似SnaDisk / G-Tech有埋軟膠三防可能仲理想
本身用開goldwave整歌, joox冇得down歌, 所以錄左佢
教返啱自己聽既大細聲同埋d歌前後會有空白位要cut走少少佢
https://www.macrumors.com/2020/03/13/deals-16-inch-macbook-pro-3/

真係唔明點解美國啲電器舖成日可以話劈就劈
入門16吋MBP Best Buy可以劈300USD到$2100
即係16380HKD
都只係貴refurbished少少

香港唔到清貨都唔劈
平時最多都只係減幾舊
哦,你個用途咁簡單可以用免費野做到:
https://www.audacityteam.org
因為人地需求大,流量大,分銷商就有需要用倉位擺定d貨,而又有時因為物流原因想盡快清倉

雖然唔排除16"真係有update而d舖收到風劈定先,不過部野真係無地方可以更新住
都係唔得wo, 錄完出黎都係聞聲, 唔識set
https://9to5mac.com/2020/03/13/apple-announces-wwdc-2020-coming-in-june-as-a-new-online-experience/
WWDC正式變Digital event
而家已經講定WWDC即係呢幾個月都未必會再有event
你話佢「萌」實質係點? 姐係你只係由一隻app (joox)度錄低個audio feed,而佢出黎somehow同原本比較係拆左?
如果係咁你好可能係錄左MacBook個內置mic,你可以試吓錄歌嗰時特登對住部機講幾句野確認

如果係咁要去搵soundflower黎裝,之後響Audacity揀input係Soundflower (2ch)
https://7labs.io/tips-tricks/record-internal-audio-mac.html
睇「Record system audio on Mac without video」嗰度
如果更新埋iMac就好
我想佢啲TB3係一邊一個
因為美國就係一個自由既國家,壟斷會俾人告到甩褲
同埋人地做生意講求win win雙嬴,唔似中國人有咩生意好做就成堆人衝去做做到攬炒
唔係呀, 我用緊WIN 10
之前win 7都冇事, 同埋我冇MIC

你話佢「萌」實質係點?
即係佢錄完出黎個音質差左, 唔同我係JOOX聽咁清既聲

一邊一個TB3比我想像中重要好多
屋企兩部notebook 一部全左一部全右 成日要郁個dock去就個port
可能要等Mac都用ARM CPU先得
iPad Pro之所以做到係因為GPU係粒A系CPU分出黎既core去做
而MacBook仲用緊Intel,一向響GPU方面無論Intel iGPU定AMD dGPU都係無咩processing power剩出黎

條數其實好易計,例如出一隻mon 4k30Hz,你想出到120Hz係要4倍咁多bandwidth / GPU draw screen processing power
分開兩邊唔太可能,除非連MBA都有四個TB3 port
因為thunderbolt controller響spec上要擺響個port有某距離之內,長過幾cm的話會有干擾/做唔足速之類既問題
13" tb同埋15"/16"個底板設計都係針對呢樣野,CPU焊響大概中間(紅色),咁樣部機左右兩側靠邊各自有一組TB controller(藍色)響正TB3 port隔離
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞