[Mac撚] 用家/買機集中討論(37) Mac廠開唔撚到工點交貨/三月底event可以出乜

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
Thanks

HDD炒碟紀錄出面2.5"無乜,不過3.5"就有backblaze個data
幾年前HGST仲未俾WD收購嗰時死雞同WD一樣鳩
到左近年server都phase out WD就淨番死雞一隻鳩
(我自己好多年前已經black list左死雞同埋佢相關品牌如LaCie)
哦因為佢呢堆都係標配
以前512GB要去高配先俾,而2019 15"高配有i9八核
而衣家16"低配係已俾512GB但係隻CPU仲係i7六核
講真衣家16"標配都有晒refurb咁真係無理由俾多d去幫襯佢,除非你有某卡儲分定咩
你啱
不過iOS一向係比較多「內部人仕」流出
所以好多時就算個public beta未響ABSP度放出公海,都會早兩三個月有某d人已經hands on有份試
近年個 release schedule多數係WWDC後即出public,不過今年肺炎咁撚大鑊唔知會取消成點
儲分都應該唔夠hsbc red 4% rebate 著數, 仲有迎新優惠
中原個優惠點睇 舊版平幾千

利申 唔識 想買黎送比女朋友

等到頸長
3月實冇event
Q2即係除時去到6月先出
呢個新iMac專利都唔方會實現
機背裝兩個projector用投影嚟伸延個screen

https://appleinsider.com/articles/20/03/12/future-imac-may-be-able-to-extend-desktop-onto-nearby-walls
點解唔買單數tb就冇咩大災情
WD red 都要避開
Seagate ironwolf 其實ok
三幾年前我會主用HGST,不過衣家WD收購左真係唔知將來會點
死雞頂班嗰面的確好過consumer級
anyway都off晒topic
去番Mac用家用一隻半隻去backup的話,仲要係隻2.5",真係可以求其任何牌子都可以,因為個failure matrix根本唔影響你咁細個sample size
反而隻碟外殼有無防撞,有無搶眼顏色令你唔會整唔見/整跌呢d野仲幫到手
hgst太嘈 夜晚訓唔到
係好嘈,我做野枱頭有對8+8TB G-RAID,佢係可以seek到成張枱都震
如果係家用尤其係睡房真係唔可以用
好似話用親Helium既大容量drive就有呢個通病
「Q2出」對Apple黎講多數係WWDC公布,幾日/幾星期後出到貨 (六月凹前)
btw佢今次收窄個預測,講明MBA都用剪式,呢度我有d意外因為如果仲用蝶式係可以更薄而同MBP拉開距離
不過如果加埋ARM MacBook 2021出個消息的話會合理,嗰個超薄定位將會由ARM機去做,仲要可能係用前幾日rumor講嗰隻smart KB + trackpad姐係仲薄過蝶式
已經算好平啦喎
唔想俾錢咪用GarageBand
見前面有人講HGST好用, 我最近一年買左部NAS有兩隻HGST UltraStar同兩隻WD既UltraStar, 之後每隔三個月就會玩失蹤
所以我都唔會講得太死,始終HDD呢味野有好多因素
btw衣家開始有唔少人用SSD砌RAID,當然會少左物理損耗不過又帶來其他事
去番一開始問TM用咩drive嗰個巴打個問題,如果唔係需要幾TB容量,用一個512GB-2TB SSD淨for backup用途響2020年個價錢其實係開始合理
1) 你係(將會)專業用途定業餘?
2) 本身響Windows用開咩software?
3) 用緊咩interface,插/錄緊樂器

用macOS的話,因為Apple自家有做LogicPro呢隻錄音/編曲NLE software,咁如果你本身無舊底project或者自己習慣既限制,用Logic係自然選擇
當然就算響Mac都有好多其他廠既NLE係好多人用,多數唔係Mac exclusive而係multi-platform (eg. ProTools)

Mac機因為有CoreAudio呢個system level既layer,係令到audio interface以至latency等等好重要範疇都相對普通(只行)Windows既機少鑊氣,又或者少d需要個用家面對問題(尤其driver),所以Mac機係適合獨立/入門音樂人用
等PLC SSD推出應該可以唔使再用HDD
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞