[Mac撚] 用家/買機集中討論(37) Mac廠開唔撚到工點交貨/三月底event可以出乜

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
係都好
最怕佢EFI完全唔認粒chip而一定行盡,咁你係散唔切熱
9900ks應該要hackintosh先響macOS行到,因為Bios嗰part唔關Apple事
16 refurb 無得係store 拎
https://youtu.be/pS6rqRkyN-s
imac 2015 頂配6700k 佢換粒7700k都開唔到
可能係appleset咗只有efi有登錄cpu型號先用到
imac 27 2019只有8500 8600 9600k 9900k
加上imac 21 8100 同 8700
9600kf 9900kf可能都唔得
自從用左Intel之後姐係用EFI之後,Mac機都要依據Apple響firmware / OS update打包本身有或者更新去加microcode,先可以令到邊部Mac用到exactly邊粒CPU
呢方面係得一個領域有例外,就係classic Mac Pro (2006-2012),因為嗰個scene有足夠誘因同埋有能力既人去crack同埋改firmware俾人改裝部Mac Pro
iMac 27用9600kf同9900kf
我反而比較好奇如果7700k嘅機換9900kf得唔得
理論上插座一樣 chipset 互通
仲要兩者本身都係native supported by iMac
7700k上8700都已經唔得,200同300系chipset分別,好似PC嗰面都已經唔可以共用底板,所以iMac 2017就係7700k摸頂
另外iMac 2019用既係9900k唔係kf (一開始有人搞錯左),不過之後有人實際落手係做到由底配都上到去9900k/kf
而kf係有少少效能優勢

衣家真係要跑盡CPU係唔可以用任何真Mac包括Mac Pro,因為已經做到Ryzen Hackintosh
講真發佈會應該除左年尾iPhone嗰個之外,Apple都afford到其他幾個完全唔做有現場press
WWDC就例外,因為佢本質係一個conference而唔止press event
以衣家生產線應該搞到出貨期亂撚晒前題下,俾我係Apple都會寧願逐隻產品出press release算
唔好話公布,衣家連門市都shift去online sales啦
WWDC隨時都凍過水變 developer睇 live stream 上堂
想問下1008F係唔係壞硬件?
今日裝bootcamp fail左recovery唔到

買左唔夠半年 成日轉彩虹圈 開個幾十KB word又轉半日
又成日無啦啦full load 發熱+風扇超大聲
搞到想賣機 2019 13" macbook pro
Apple care 呢
轉彩虹圈好似MacBook pro 16都有呢個問題
試下reset SMC睇下有無用
有買!bar最快下星期四先有位
依家機都入唔到 boot唔起MacOS
嘩屌你 19 pro 13 上左10.15.3 叉電熱到煎蛋咁
我又無呢個問題 試下Recovery OS

用緊2017ntb,最近想換機,有冇邊部推介
等到就睇下3/4月有冇新14”
等唔到就睇下依家$10000頭嗰部13”啱唔啱
如果係用過MacBook覺得好用/值得投資多啲就考慮依家部16”
之前都見到有post話macbook pro熱到煎蛋,其實macbook pro係咪一直有散熱問題?
呢排 Refurbished Rmbr 都收起晒
好奇想知轉mini led會唔會升埋解像度?
定係純粹出黑色好d?其他色sharp d?同埋慳電D?
部MacBook pro13 2018用左兩年,近排成日出彩虹波波 有冇咩app可以清一清部機?

因為唔想洗晒部機重新裝過啲程式 唔該哂
好似突然咁多人出黎講有問題嘅

介唔介意講咩spec ?
2018 13吋pro i5 8G 512
其實用落又冇乜問題,但係個波波真係成日走出黎好撚煩

Ps: 全部update到最新
用緊10.15.3
問題可能就係因為 update 到最新
根本10.15就係 10.16嘅 public beta版
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞