[Mac撚] 用家/買機集中討論(37) Mac廠開唔撚到工點交貨/三月底event可以出乜

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
你2014調轉左黎講
佢係RAM焊死,SSD用blade type可以抆插

去到2018先再調番轉,SSD焊,RAM用標準SO-DIMM
sor自膠,謝謝更正
NAS、network share,或者用Time Capsule做Time Machine全部用同一個方法:佢會生一個sparesbundle,以disk image mounting形式,macOS mount左之後就放野/del野
如果你backup過程有斷線/time out,而個Time Machine task無埋尾/有file半corrupted,係可以成個disk image炒左

所以用network方式做TM backup唔係唔得,不過最好係連個TM backup都要幫佢做backup (姐係俗稱1-2-3 backup)
你呢個教學有一個伏位
其實佢文字上有提,不過d圖無更新
「Time Machine 支援 SMB 及 AFP。自 macOS Sierra 版本起,Time Machine 的預設協定為 SMB,而非 AFP。」
你如果照足圖咁set,個share會用左AFP方式去mount,垃圾到極/響新macOS係好唔穩定
不過就算你有set去用SMB,都唔見得行Time Machine有幾穩陣

(個人覺得用NAS backup都係用一d直接incrementally抄file既software會保守d)
睇黎我都係買盒usb drive 配 raid 1
如果你好想用Time Machine嗰種類似versioning既功能,咁直插隻HDD(尤其係RAID1)係理想的

如果你好想用NASbackup,尤其係因為無線WLAN,咁就應該用3rd party既backup software

淨用NAS行TM基本上係等炒
舊mini 2012 冇行輸,已打爆16gb ram, ssd x2 RAID 0
後悔當年慳錢冇買i7
Nas 行tm 久不久就聽到人話會炒
唔想下下插hdd 又唔怕舊,不如買隻time capsule 駁入network 做tm
NAS行TM問題真係太慢
慢到做TM嘅時候部機好似俾人扯住扯住咁
唔建議用Time Capsule
佢只係比一般NAS做TM穩定少少,但係原理上可以出問題既地方係同NAS一樣
我自己當年都有用1st gen Time Capsule,炒sparsebundle試過3幾次
況且Apple自己都摺晒Airport成條line,響越新既macOS度用Time Capsule係會越唔夾
自從有左APFS而boot volume強制用佢之後,再有snapshot功能所以TM係越黎越唔必要(Apple角度)
好多人會問,其實點解唔開放iCloud backup俾埋macOS用,我估佢地係打算macOS ARM化之後先會開
https://www.macrumors.com/2020/02/26/mac-pro-no-wheel-locks/

Mac Pro個400 USD碌原來係好低能咁冇lock
真係估唔到apple會衰係呢個位
好快會出個有lock版賣$500
可能只係賣新既碌 $500 不過可以抬去Apple store 幫你安裝
Jony Ive臨走跣Apple一腳

印個apple logo上去賣100 USD

係$1000USD一隻lock,每個轆要裝一隻
因為隻隻都自己有touch ID同T2 chip加密
或者係個轆用butterfly彈弓整lock
iMac 依家想買個 TB3 既 dock 都應該仲係 TS3+ 吧? 但好似冇晒銀色...~
我imac係咁用緊,冇佢講咁複雜就係咁system preference -> startup disk 揀返外置個ssd就攪掂
你iMac可以無痛直boot係因為無T2 chip
所有有T系chip既Mac包括mini都要先做條link既步驟
TS3+仲仍然係all-round最平均,同埋自從Apple Store賣埋佢之後個價再平兩舊水之餘仲要有保養,所以好難唔推薦

不過如果你有某I/O要求係隻dock俾唔到你既,咁出面有再好既選擇,尤其係出雙mon之類
Ok....忍緊手唔買住 等mini出2020
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞