[Mac撚] 用家/買機集中討論(37) Mac廠開唔撚到工點交貨/三月底event可以出乜

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
mini LED同解像度冇關係
只係俾LCD mon用嘅背光LED嘅進階版
主要就係用嚟做更好嘅local dimming & 提高對比度 & HDR
就好似啲高階電視同Pro Display XDR咁(但都唔係用mini LED)
比用傳統LED做local dimming mini LED更細用更少電同散發更少熱能
可以光啲又黑啲,接近OLED
同埋會少啲光暈
理論上越多mini LED光暗位精準度會高啲
但因為科技新,所以成本重係貴
2018年用mini LED嘅LCD mon成本講緊係傳統LCD mon嘅10倍,OLED嘅6倍

傳聞之後MBP/iPad Pro講緊係用10000粒mini LED
但十幾吋都有10000粒真係好誇張
因為ASUS隻32吋ProArt Display都係得1152粒 (同一Size嘅XDR得576粒)
而一部65吋TCL先有25000幾粒
睇嚟mini LED個size定義可能不一
謝巴打咁詳細解答
咁而家買左16吋MacBook Pro 都應該唔會好蝕
利申近排買左 一路都苦惱緊等唔等多代
已經撇除wifi6呢個因素 我自己都覺得而家MacBook 個芒已經好靚 係略嫌唔太夠光 因為平時室內用我都開到5份4亮度我先覺得夠
btw我係客配版 上個月訂話3月12先送到點知2月24已經到左
17年係度爬幾個月文之後買咗MBP 15" with TB
近排工作關係要買多部iMac
又返黎爬下文
好似月底出新iMac,唔急可以等下
唔急 仲有兩個幾月時間
睇返之前po都見大家話iMac 27"算係抵買
不過都希望出現奇蹟月底更新
不過今次update 完未必會再可以咁方便比你換Ram
係咁的話應該會買返舊model
買咗之後會研究埋duel moon有啲興奮但要洗一大筆錢
難選擇

到時應該係咁 新Design 超靚Moon 新U 新GPU 唔洗再用Fusion Drive

VS 舊Design +自己換Ram
難選擇

到時應該係咁 新Design 超靚Moon 新U 新GPU 唔洗再用Fusion Drive

VS 舊Design +自己換Ram

新design + 新U 好吸引
如果真係咁理想會買新
最多買果陣俾多啲推夠ram
我都等緊新iMac。。
但似係年底先出新機。
你check清楚system pref入面所有同地點同語言相關既settings有無唔小心揀撚左強國
喂屌我試過都係同你一樣,10.15.2無set全何強國/簡體野
不過搵到個方法chok幾吓fix左:
system pref > keyboard > input sources
本身add左Handwriting _____ 都click 「-」掣del走先
再去add番Handwriting Traditional 或者 Handwriting Cantonese
之後再出去寫字就開始出番繁體選字
有冇師兄試過開機一陣之後個mon上面就好似barcode咁閃?

MBP NTB 13inch
入左genius bar check左幾次都比佢彈返轉頭
話咩有bugs叫我update macos 但up完開一陣都係咁
我係咪要著住咁show比佢睇先肯搞?
新imac 新 mini
仲以為出左
你仲有無AppleCare?
如果有,佢suppose係一定要同你搞
去到今年10月
但入左兩三次都係咁
熄左一陣開返又冇左
想問下如果macbook pro 2017 開機既時候出現「資料夾問號」係咪一定要攞去整?
跟住佢官網個方法唔成功
thankssss
仲用緊macmini2012, 想問下各位OSX出1080p係咪一定會濛查查,有無方法解決?

同一個moon用windows 又正正常常,

定係我飛機打太多搞到視力模糊
個人覺得mini LED只係local dimming既其中一個方式
咁local dimming既優劣一向都係好大差異,係視乎廠方設計究竟去到幾盡
由頂級既Eizo CG3145個做法,去到袋底既大陸電視都叫local dimming...

咁Apple黎講,以XDR Display去判斷,暫時我覺得miniLED係托柒的
呢個display suppose係已經用緊佢地最勁既spec,不過根據真係專業既reviews/test,佢地真係唔係做到人地Eizo嗰流個級數,有好明顯既blooming
我唔知佢地將來加zone (加LED)會改善幾多,不過我唔覺得會好過隻XDR mon,記住隻XDR mon已經有插火牛,用風扇散熱,同埋厚機身三個先天優勢
所以一日未去到有microLED既時間,現時最好畫質(唔計算peak brightness)仍然係OLED
任何仲用LCD而需要響back light度做手腳都係好間接同埋效率好低既一回事

16" MBP如果要等到下水升級,無論有無miniLED backpanel都好,都唔會係年內既事 (最快最快係十一二月,咁Intel一定撚有delay)
我自己都好有興趣去買部refurb,唔會點理佢下水可以改善咩地方
其實10.15係咪冇之前10.14好用?比藍精靈更新完好多程式都開唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞