[Mac撚] 用家/買機集中討論(36) 蘋狗柒少陣系列 - Mac Pro正式歸位(唔伏)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
Adobe本身堆apps無咩問題
不過有好多3rd party plug-in仲用32bit
原來係咁,因為我屋企網速太慢,好少更新個os, thx
部$25899我一路都話係32GB個sweetspot,你再俾多d錢只係拎多d RAM同SSD位,個跳躍唔會好大
同埋呢個spec位對90% workflow都夠有突 (你咁都唔夠的話,應該唔需要響連登問問題)
張書枱60cm深
27吋 iMac 會唔會太近?
唔會
利申書枱一樣60cm深
睇你擺到點
後面冇野擺嘅完全ok
乜鳩都冇
咁我放心了
求救 hackintosh + 技嘉tb3卡 + LG 5K
個mon著到 解析度得4k
最慘係較唔到亮度 一直鎖係最高亮度
對眼就黎盲
有冇人識搞?

搞掂咗 用multibeast加咗3rd part usb driver之後
設定裡面有返亮度控制 而且camera同內置音響都有返

原來lg 4k/5k 亮度控制 內置音箱 內置camera
都係由usb hub控制 我都唔知點解

LG UltraFine 5K值唔值得買?
有冇差唔多嘅4K mon推介
其實我覺得佢個mon同iMac 差唔多禁靚
但成萬蚊有d貴,部mac得TB2又出唔足5k
係呀
我就係諗緊需唔需要刪左果堆野先至update做10.15

上左10.15之後好似會刪唔到?
你筆直係LG UltraFine 5K個價?
4K mon平到$3000都買到
我睇過水準仲要已經唔差
Budget 5-6000有冇可能買到UltraFine 5k差唔多嘅27吋mon
我鐘意佢個mon面水晶精緻嘅感覺
有冇其他mon做到
Budget : 5-6000 ,27吋,4K Mon,同LG ultra fine 差唔多
無tb3 既包袱
大把平MON 啦
27吋, 4K同5K 人眼應該仲未分別得到
price.com幫到你
LG出咗勁多款唔同價錢嘅27寸4K

不過市面上令面mon選擇其實唔多
因為大家都嫌佢反光
LG Ultrafine 5k個價可以買兩部LG uk850了
相比起5K
LG隻24吋4K UltraFine就抵玩好多
兩個TB3頭同價位根本冇對手
On9先買賽車電競椅
Herman Miller 正好多
Macbook 13 夠唔夠推?
你要搞清楚個「水晶」feel究竟係由邊part度黎
如果係5K@27"個精密度(pixel pitch),咁的確只有LG Ultrafine以至Apple自家retina mon先會做到咁密(Dell同HP出過一次半次)
如果你指既係個反光面而做到既contrast / 內光,咁係講緊因為個glossy finish俾到高過普通matte既反差;呢樣野一般貴價mon都唔會做glossy因為反光係有好多實用上既問題,連Apple隻XDR都俾一個好貴既nano texture matte finish option

我覺得你得一部TB2既Mac係絕對唔應該追5K,響tech上根本係唔match
最match到你既係一部行DisplayPort既4K60Hz,你應該響呢個範圍入面搵一部最強既例如Eizo堆ColorEdge,或者退一步要LG 27UL 系列
衣家一張有牌子既爛鳩電莖椅已經貴撚過一張天后refurb ergo凳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞