[Mac撚] 用家/買機集中討論(36) 蘋狗柒少陣系列 - Mac Pro正式歸位(唔伏)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike

10 Gen i9 45W H-Series 終於出現
不過又係14nm+++++ Comet Lake

11 Gen Tiger Lake用10nm+
同埋升級成Thunderbolt 4
咁睇嚟2021先會係Apple大改MacBook嘅時候
AMD粒3990X先on9
250W 64核 4000USD
記住部八核Mac Pro已經收人六千入門
雙核就黎facebook都上唔撚到
跟住成村youtube channel玩4k60p
Elgato CES出咗4k60p 外置capture
我本身仲諗佢哋會唔會短期內出macOS driver俾嗰隻4k60Hz卡(因為MacPro),如果有driver理論上MBP/iMac/mini係可以用eGPU盒行

衣家唔駛了
18核 128GB RAM上facebook 都好慢
Facebook 根本寫得唔好。。
Ram 都唔升
唔加就一定用唔耐
屌佢老母
今日行深水埗全場16GB都要5字頭
仲要全部係2666CL19無撚晒2400CL17
係咪black friday全球掃走晒d尾貨
海鮮舫可能仲有
海鮮舫藍店
你地覺得3月出新macbook 13機會大唔大?
*pro
新手求解答

機款- 2015 late 27 iMac 低配版

最近想自己換隻SSD,但上網睇有人話要裝,有人唔裝(用software control fan speed) 因為怕風扇發瘋咁嘈

其實駛唔駛?
https://www.tomshardware.com/news/what-is-thunderbolt-4-tiger-lake-tech-isnt-faster-thunderbolt-3-with-a-new-name

Thunderbolt 4原來係騙局
只係Intel為咗同USB4齊名兼要收license fee rebrand Thunderbolt 3
佢話快USB3 4倍係講緊USB3.1 (10Gbps)
即係都係40Gbps
最多會有少少新feature
但速度同TB3一樣
牙膏廠學NV玩改名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞