[Mac撚] 用家/買機集中討論(36) 蘋狗柒少陣系列 - Mac Pro正式歸位(唔伏)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
衣家吹緊個發布會唔似有desktop Macs
俾我係你會用住電話播片,部mini就做番mini野先
如果你一定要換iMac就等吓,當然你都唔似好高用途要求的話其實衣家部iMac都好夠做
咁又唔係急
已經準備好time machine萬一部MAC MINI突然出事都唔怕
再順手換imac
16"短期內唔會再update,吹極都係講緊13-14" MBP/MBA,iMac,或者mini
用AMD APU的確亦未去到16"嗰個TDP
之後我都提過,個人預計16"要2020年尾先有機會大up,到時可能有miniLED mon
你係咪好想要iMac隻5k mon? 本身mini插開隻mon唔夠做咩?
你連C2D mini都忍到,咁如果三四月event出一部中低階MBA/MBP,可能仲啱你個用途,插mon做desktop又得,又可以拎出拎入
個keyboard 真係好垃圾…
用緊犀利浦1080P都OK
想換機主因係大年初一果日開機突然死WI-FI
佢話找不到WI-FI裝置
搞到要重新裝一次個OS先搞得掂
所以而家拿拿聲整個TIME MACHINE以防萬一佢突然真正瓜柴
到時順手轉埋IMAC,因為新果部MINI真係唔抵玩
咁我覺得底配27" iMac + 換256GB SSD已經夠做,你可以唔理iMac更新成點(甚至幾時出新),自己加到40GB RAM都只係皮五六
我都打算咁
SSD就用512
終於真係有真正嘅Pros屌出聲
仲要係奧斯卡都屌咁耐 可想而知佢平時燥到一個點
可以想像到佢平時一路打劇本一路屌哂老母個情況,拎埋獎都平伏唔到
公開咁吶喊最後Apple一定送返部新keyboard嘅MBP俾佢
叫佢上機械鍵盤post 仲實際
writers一般都要全日有部laptop standby,因為隨時隨地都會有ideas湧出黎要即刻打
又或者要擺自己響個好relaxing既cafe枱煲住煙先有心情寫得出野
所以一定要部laptop本身個KB好打

btw我估條友係有少少滑頭,佢特登搞個gag出黎講唔關事既Apple keyboard就迴避左記者問佢針對工會做野做得夠唔夠個問題
佢本身又係comedian/writer,咁圓滑地spin又可以show吓本領,當然唔排除佢心入面都係想屌柒Apple好耐所以順便
我估14”出果陣送 做騷
因為寫劇本唔駛用16”
呢個機會都有,扮撚晒蟹狂吹蘋狗有聽專業用家意見
到時嗰d黑白廣告片可能會有條友份
最多咪送條tweet俾Apple
我相信佢早兩日講完第二朝Apple即刻揾人聯絡佢做crisis management
HyperDrive垃唔垃圾?
[url][/url]
用緊iMac 27 2011
文書, google doc , gmail, YouTube ,photoshop 簡單野
一路冇咩問題,係load 得耐少少,有時chrome not responding , 有時出下彩色波

如果轉做SSD or fusion drive
有冇幫助
960G SSD 連工包料$2000
諗緊加唔加

Thanks
唔驚啦 我準備買部13.3添
唔追新野同埋自己夠用咪得
唔考慮換機?
賺到笑
16" 真係好撚好用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞