[Mac撚] 用家/買機集中討論(36) 蘋狗柒少陣系列 - Mac Pro正式歸位(唔伏)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
有冇人覺得macos 10.15 同windows vista 一樣feel
個散熱成日都無啦啦叫 唔知咩事
Update 左macOS 當換新機
風扇成日9 叫, 彩波,由叫masos 開始每次更新jlwlag 左。
iMac冇呢個問題

如果你捨得嘅就reinstall 部機
但唔好用time machine restore backup
Clean用
咁唔會再有彩波風扇問題
因為我屋企人部MBA就係咁樣就冇事
唉,2皮野唔係有硬件問題,就係os 有問題。
由macbook air 開始> new macbook pro 2016> 2019 16inch. 希望佢之後生性d.

唔用time machine 都試過架啦。
近年QC 真係差,之後仲係咁寧願轉其他,始終係搵食機成日有問題真係好煩。

btw,用緊2019 16 apple 下一部解決殘影問題都係會照trade in長時間用傷眼
無iMac。。。
冇得依家直接叫佢換過部?定部部都有呢個問題?
買咗16吋base model用咗個幾禮拜暫時唔覺有殘影但係個右方向掣㩒落去有時無反應係咪通病嚟
拎去genius bar check下 我冇呢個問題

買咗隻Qs120差部16吋MacBook Pro
有無巴打online store買咗嘢未送
新年假買唔咗imac 本身定咗5號送
依嫁又拖到話20號先有 係咪即係可以棄單
仲諗住等埋有冇新imac先買
幾錢?我早幾日在satechi 美國官網買左隻 108W 牛,原來香港都有其他類似牛,早知唔洗特登買
$448
而家成日傳話因為WARS啲OEM會影響產能
隨時Spring event都launch唔到
齋announce但遲啲先賣
AirPower

新手用家,del 到steam,但依個game icon 仲係到既
硬件本身就係咁,冇得整
暫時仲未有定論會唔會個panel既source以至組裝嗰時唔同生產線有分別先搞出問題,因為有唔少人一開始第一部覺得有事,而換機之後就唔覺

再者,唔同人對頻率既敏感度都唔同,就好似iPad Pro出120Hz都有一部分人係完全睇唔出同60Hz個分別
呢個叫launchpad既畫面只係開app既捷徑
你要去Applications folder度del真身
https://ww.9to5mac.com/2020/02/05/apple-adds-ability-for-developers-to-sell-mac-and-ios-apps-as-a-single-purchase/

Apple終於肯俾人買一次個app就可以用晒喺iOS同macOS

而家就等developer肯唔肯咁做
咁搞法隨時啲app要加價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞