[Mac撚] 用家/買機集中討論(36) 蘋狗柒少陣系列 - Mac Pro正式歸位(唔伏)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
laptop後腳座型態既type-C dock其實出面已經有幾隻
呢個用埋TB3算少有不過唔係第一隻,例如Hengedocks Stone Pro
但係呢隻用type-C PD姐係唔需要自己火牛可以用MBP 16"跟機嗰隻咁都幾獨特
唔怪得要搞KS,應該唔會平
雖然同socket,不過4K應該最盡只可以去到8700
9900k/t可能會響firmware level搞唔到,況且佢TDP高過4K個機身可以應付既效率
都係嗰句,想第日升級唔撚好搞iMac仲要4K呢部
堆三方媒體究竟係懶定係唔識
notarization根本一路都有,係新OS (Catalina)因為閹32bit所以放寬一陣俾devs搞
而且就算關閘之後只代表用家想裝/行某unsigned app只係需要去system pref Gatekeeper度click吓野(admin acc)或者直程永久響terminal改到佢唔會再提
同埋留響Mojave係唔關事,10.14.6根本衣家個狀態都已經要求notarization,除非你去番10.14.4或以前
mbp13 下年有冇機會update keyboard?
3 月有冇可能出
正價149usd之前睇Stone Pro要3百幾
做同一個task的話,iMac需要開風扇開到你聽到既門檻係高過MBP唔少,佢把風扇雖然唔係好好力,不過CPU差唔多80度佢都仲用base速1200rpm行
睇4K片要視乎你exactly搞緊咩,如果youtube唔會chur,如果係條4k60p HDR 10 bit既production codec咁就難講
呢舊野個位置其實唔太理想,擺響CPU heatsink出風位姐係食晒CPU餘熱,對於HDD係一個加快折壽既環境
同埋得兩bay係淨係做到RAID0/1,如果要RAID5/6就要用佢另一款4 bay嗰個MPX module,搶走兩(三)條高bandwidth slot
除非用家肯定自己以後都用唔著嗰個MPX double high位,如果唔係插隻4 bay以上既外置RAID / NAS理想好多
呢部野做普通野仲ok的,i7四核又換/加左SSD的話
弱點係graphics,就算唔做GPU野淨係講出mon,佢因為I/O舊而做唔到4k60Hz (HDMI淨係1080p, mDP淨出到4k24Hz仲要改野)
另外佢應該下個macOS版本會開始唔支援
放長雙眼睇,雖然唔想睇死佢不過千幾做到咁既feature set聽落好似唔太可能,佢仲要講明三月ship得
(近排因為TitanRidge TB3 controller令到TB配件生態唔同左,係有少少可能可以做到比以前平價)
Apple決定放兩個SATA port同AUX power都係after thought,俾3rd party自由發揮多過真係想做到d咩
我估日後會出現好多聰明地運用嗰個籠既方案,佢仲要有個USB port (雖然只係for DRM dongle不過佢係full bandwidth)

2.5" SSD根本唔應該出現響一部6000USD起跳既機入面,除非你講緊用極高密度企業級俾SAS嗰種(咁就唔係SATA)
屌,既然有兩隻10GbE LAN,好心想要storage插去server櫃隻NAS度啦起碼,仲擺響work space俾HDD轉頭聲嘈足全日咩
Thanks 咁我應該揀 iMac 唔諗 mbp
新OS 真係好垃圾

部imac 2019買左兩個月,已經自動reboot 左廿幾三十次,就算sleep 左都會reboot

以前OS 邊會咁

更新左幾次都未改善好?
仲以為強硬到連係Terminal搞都唔俾
我部mbp上Catalina完全冇呢個問題喎
想入手部二手27‘ imac
諗緊2015 or 2017 自己買完再換ssd
有冇巴打試過ebay入手 有冇伏
新買左個MOON
WAKE UP 一陣會黑一黑MON
之後無事
係WAKE UP 果下
有無得搞搞佢?
想買部27" 5K iMac 文書同執下相
CPU: i5 6core 3.0 GHz 應該都夠哂用
Ram: 打算後加上16GB
Storage: 打到1TB SSD好貴, 如果用Fusion drive加external SSD係咪抵玩d? 定係買256GB SSD再加external SSD好?
Mouse/TrackPad: 文書執相邊個好用D?

新手未用過Mac OS
512 SSD
Track Pad然後自己出去買Mouse
買咗部16" i9
部15" i9 擺去邊度放好?
mac機個firmware裡面有cpu microcode list?
有冇方法睇到入面個list支援邊幾款cpu?

個firmware可能會位於macOS裡面
還是深到efi 層面?
DC fever
窮撚想買部16 入門版 去兇宅分期
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞