[Mac撚] 用家/買機集中討論(36) 蘋狗柒少陣系列 - Mac Pro正式歸位(唔伏)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
apple唔同adobe
佢賣app唔賣licences
我啱啱再對照番,佢edu版個license係同通販版一模一樣
如果係咁成件事有d唔同,我唔同意你講「佢賣app唔賣licences」因為你買FCPX嗰時好明顯唔係買佢個code base (intellectual property),因為係買一個rights to usage,換言之係一個license
不過另一方面你個講法響實用上係啱,佢唔同MS或者Adobe咁樣會追查你安裝同埋行隻software個狀態(licesne state)
App bundle呢個case有可能係Apple只響point of sale嗰時要求買家有edu身份,佢響terms上唔打算過問你換status之後究竟仲想點用隻app

換句話說,可以當我無講過,佢好似真係唔撚care人用edu價買完之後用一世
其實好似學生價買mac咁
買完都唔知用嗰個係咪學生
早兩日又register新model no.
希望3月就出
唔通用學生價買mac 畢業之後唔俾用咩
唔可以咁類比
硬件係一件物件,你買左之後就係你既實物資產
軟件係一個授權(license),係一個服務合約
法律底下有本質上既分別
Herman Miller 係咪外國買會平D?
會唔會出新iMac Pro。。
唔好意思想問一問....
用用下MacBook pro 突然全黑
又開唔到機又閂唔到機
但係叉到電而電量又夠
係咩一會事
係咪壞了
唔好意思想問一問....
用用下MacBook pro 突然全黑
又開唔到機又閂唔到機
但係叉到電而電量又夠
係咩一回事
係咪壞了
我想問下MBP 個MON其實應該點樣清潔?
見D人話淨係濕毛巾抹?
定可以用果D抹鏡頭紙?
啱啱買咗16吋Macbook Pro, 想問下有無邊隻USB-C hub推薦?
我喺公司度用呢個

駁MON 又得插咭又得,幾好用
10.5.2 個app store係咪login唔到
想update返啲app,login 入咗pw,之後又叫我再入過
新手求解

macbook pro點樣set合埋個蓋照繼續download野?

DL緊片一合埋就斷線

thx
最低係買2手
1手就買mb or mba
而家都用緊2012 MBPR 回緊你個post,你最後買左幾多SSD?我諗緊1定2 TB好?而家博緊個ext 1TB用緊都幾ok

電就無乜野,不過你點解要換 trackpad?
最後淘左個SSD Converter (唔好插我用淘寶…我黃底架)
https://m.tb.cn/h.VbbJqhd?sm=125108
SSD Converter就要睇你部macbook個Model黎買
同換左隻860 EVO M.2
我就整左500GB因為我一直以黎用128GB都慣左放啲野係EXT HDD
500GB係因為比兩老用唔洗驚無位
整左咁多野快左1倍我幾滿意

要換Trackpad係因為天才話電發漲搞到頂壞左trackpad條cable

你想DIY?
我重諗住比錢人攪,自攪難唔難?手術費最平500

我而家好少用notebook,所以成日都唔想比錢去upgrade
assume你嗰個同我一樣都係A1425
上ifixit睇加多個小米toolkit已經搞掂(唔好插我用小米因為呢set真係齊頭同幾好用)
https://www.ifixit.com/Device/MacBook_Pro_13%22_Retina_Display_Late_2012
自己睇清楚邊度有螺絲同埋拆咗之後清楚粒打邊粒就OK
retina同touchbar比較已經係唔算難整返
唔明既就拆個C蓋睇到明先落手
Good luck!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞