[Mac撚] 用家/買機集中討論(36) 蘋狗柒少陣系列 - Mac Pro正式歸位(唔伏)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
聽到剪式14”MBP/MBA出應該都唔需要好耐,三四月有event機會好高

有YouTuber發現士多教育版網站iMac個縮圖個框係窄咗
同iMac Pro拍埋一齊睇就好覺

不過應該都係Apple製圖唔合比例機會大啲
又唔係 機械keyboard我都好鍾意
我都唔知係習慣咗定點
仲有部18年13 比較之下
真係完全唔慣16個感覺
舊air都好打過佢

上網見個個都讚16 keyboard
睇嚟係我自己問題
想買部MBA返學用(文書、睇YouTube、會用Google Earth)
RAM應該揀8GB定16GB
同埋係咪就快出新MBA,建唔建議等?
用途咁普通8GB應該夠
新款吹緊三四月出,你等到就等囉,文書成日打字無謂用衣家個蝶式
如果重裝真係建議番去10.14先
btw仲有就係10.15.3就黎出得(dev beta已經有),你可以等呢個update正式版,裝之後仲係唔掂先番番去clean install
我有一個類似既15" type-C portable mon
你用type-C PD插去MBP嗰時佢同平時其他USB配件一樣,係視乎你係咪插緊火牛,如果係的話應該唔會牽涉到MBP電池
不過你打算長插當desktop咁用的話,另一個問題係發熱,對部MBP/macOS黎講佢只要一插外置mon,無論大小resolution定需唔需要供電佢都係要用dGPU去行 (15-16" MBP),咁樣長期用係會唔少多餘熱咁埋風扇會長開/嘈
長遠咁部機用會唔會折壽好難講,不過因為你會打開埋內置mon咁用,起碼比起摺埋行clamshell mode自然向上散熱會好d
我覺得你如果有需要用到咁樣既setup其實都無咩好驚,咁樣插mon其實係用得著type-C/TB3一個好大既長處,一條線搞晒,供電可以用尿袋甚至MBP內置電,成件事好portable
如果你有埋部iPad,仲可以side car多一隻mon,咁就唔駛好似圖入面要帶兩隻
好的謝謝
iMac改款應該會跟XDR,上下左右邊框一樣,唔會再俾咁大個下巴
(題外話,到時會有好多人包括我會永遠懷念個下巴,因為我地慣左用成條野負責貼memo紙同埋做電話企架)
iMac一向響Apple官方資料都係成日亂鳩咁photoshop,呢種圖無咩指向性

有YouTuber發現士多教育版網站iMac個縮圖個框係窄咗
同iMac Pro拍埋一齊睇就好覺

不過應該都係Apple製圖唔合比例機會大啲
iMac改款應該會跟XDR,上下左右邊框一樣,唔會再俾咁大個下巴
(題外話,到時會有好多人包括我會永遠懷念個下巴,因為我地慣左用成條野負責貼memo紙同埋做電話企架)
iMac一向響Apple官方資料都係成日亂鳩咁photoshop,呢種圖無咩指向性

我都係咁

Apple舊年5月幫iMac新設計申請專利
完全顛覆既有iMac設計
睇落下面變成一個超巨型Force Touch TrackPad/TouchBar混合體
而放個Keyboard上去就變雙TrackPad

仲可以摺埋

仲有直頭可以dock部MacBook去iMac到
Target Display復活?
不過如果係都應該只係support MacBook

唔知最後呢個設計會唔會成真
如果今年個設計係咁就
外國都有youtuber講下一代iMac會有全新設計,睇黎係真。
正!

咁樣一拖三真係頂得順?
想問下 我用mac mini 頭先改左個解析度之後冇哂畫面可以點搞?
reset smc?
仲用緊Sierra
其實iMac個Thunderbolt 3嘅PD係咪有暗中set只限Apple自家/認證嘢用

明明PD都有15W
但除咗叉到我部iPhone同iPad之外完全叉唔到其他USB-C頭嘅嘢
eg. 我部Switch同我個USB-C Keyboard
我用 MacBook Pro 16" 差 s10 有 show quick charging
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞