[Mac撚] 用家/買機集中討論(36) 蘋狗柒少陣系列 - Mac Pro正式歸位(唔伏)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
就算desktop tower版要應付APU都唔易
佢1400W對街電110V既美國日本會好煩
就算香港你拎起手條IEC線都未必足A俾Mac Pro隻牛
iMac啲port可以當video in咩?
Capture card得架
但會有少少delay問題
你要有心理準備
隻HD60s delay算好少,唔係online射擊/動作game應該會接受到

btw,elgato響CES公布嗰隻4K60s+係唔支援instant game view
所以唔好貪4K60s勁d而去買佢,佢夾落iMac / MBP出畫面係會有大delay
用過2016 版,用嚟睇網頁都窄窄地
最後賣咗
隻4K60S+直程貴過一個4K mon
不過用得呢種產品多數係真係有錄影需要
或者你張枱放完iMac唔夠位放mon,咁用佢射PS4畫面入5K算係無咩其他方法之下既選擇
HD60s淨係錄到1080p,雖然passthrough到4k60,不過響iMac個setup的話佢instant game view個畫面係=錄影咁姐係都係限1080p
HD60s+就係將呢個限制提升去4k60
hmm睇user report全部都話HD60s+淨係capture到1080p60,唔知點解上面官網個表會寫佢做到
S同S+個分別好似係舊版連passthrough都做唔到4k
要外置錄4k係要用佢最新嗰個4K60s+,而佢入畫面俾iMac應該有delay
前排黑五900蚊左右
我用HD60S打刺客/無雙/蜘蛛俠/TERA都冇問題
但太鼓同FPS呢啲lag少少都唔得嘅就收皮
教育價有冇得walkin?想改config但係AOS冇得揀自取
https://www.apple.com/hk-zh-hiEd/shop/product/BMGE2Z/A/pro-app-%E6%95%99%E8%82%B2%E5%A5%97%E8%A3%9D

呢個PACKAGE值唔值得買?
見佢有Final Cut同Logic Pro, 趁仲係學生
係唔係如果換左電腦, 只要用返同一Apple ID登入就可以下載返?
抵到爛, fcp正價都唔止呢個數
係, 佢係跟你redeem code嗰陣嘅apple id
你睇清楚d條款,個學生license好似係響你無學生身份嗰時會完
no, redeem完就會永久跟apple id, 同你平時買app一樣
咁聽落真係好吸引
睇佢一隻logic pro都貴過呢個package
呢期冇乜rumours條癮頂住
14"嗰個其實都算好確實
另外可能因為16"同埋Mac Pro實機出左,所以成個Mac space都無咩大角色會有聲氣
可能除左iMac (Pro),而因為已經有XDR mon個form factor可以抄/下放,所以新設計iMac只係時間問題
想入手27‘ imac 都唔知等唔等好
等又隨時等到holiday season

宜家最貴嗰款用9代intel 係咪快好多
定留番啲錢買baseline model + ssd 好
你地唔明個問題,唔係講緊Apple有無響software上限制你launch個app黎用:
到你已經無左學生/教育工作身份嗰時,你法律上係唔可以用佢呢個教育版本 (佢terms and condition應該有寫明你要係non profit usage)
如果有人篤灰俾海關 / 你因其他刑事原因俾執法機關拎warrant全search你電腦,係可以法律上叉你
另一個更有機會有問題係如果你自己開單既公司 / 自顧,audit都會過問呢樣野 (當然香港呢方面係非常之懶散)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞