[Mac撚] 用家/買機集中討論(36) 蘋狗柒少陣系列 - Mac Pro正式歸位(唔伏)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
6C12T嗰粒係14nm++++
4C8T嗰粒係10nm
想買多個mon駁macbook pro 16
琴日睇左好多 我見都多人推薦有type c嘅mon 我見主要優點好似係可以一條線直插就搞掂 重可以幫部pro叉電 夠方便一條線做哂 但因為我想要個2k嘅mon 市面上2k type c 又貴 over budget

想問係咪所有非type c 嘅mon 都可以接落mbp 但要整個轉插hdmi 又唔可以供電 要部mbp 另外叉電 純粹係多幾條線煩少少咁?

會唔會話typec mon 一條線搞會好啲 快啲 對部mb冇咁大傷害呢啲咁嘅野?

唔該哂
TR lock 256GB係因為唔想自己打EYPC啫 基本上都係同粒chip嚟
如果放落MacPro蘋狗同AMD合作解鎖有幾難姐
仲可以大大巴車埋去牙膏廠度
唔該哂 慳好多錢
6c12t 放XPS13 throttle到傻
與其係咁不如用10nm 4c8t仲好
如果慳到啲budget放粒dGPU落去就正囉
啱啱睇緊... 係咪要買用 tb3線駁mbp嗰隻先得
usb c 嗰啲唔得?
我搵左2隻 2隻都支援hdmi 4k
但有一隻有tb3嘅pass through port
係咪2隻都駁到mon冇問題
但有同冇tb3 pass through port 有咩分別?

iMac醒3950x加埋張RX5700
屌打大部分gaming desktop 同 workstation
不過我覺得macbook轉AMD嘅機會少啲
始終而家intel係laptop個邊就算14nm+++++++依然有少少優勢嘅
但早兩日10.15.4個beta有AMD chip嘅code
OS support 唔代表一定要轉嘅
我自己就覺得轉都會係iMac轉先
普通type-C hub仔,就算個HDMI唔支援4k60都*應該*夠力推1080p60
2560x1440唔係高要求過1920x1080好多,不過因為HDMI版本由1.3/1.4去2.0個assumption係由1080 HDTV升去2160 UHD TV,所以用2560x1440既2k mon如果用HDMI去連的話係好有可能濟響1080p

我覺得對呢位巴打因為budget想盡慳,最理想既做法係唔好搞hub/dock/type-C mon
一隻普通平價2560x1440 mon,要有DisplayPort input
MBP搵一條幾十蚊既type-C to DP線,避開用HDMI
其他USB同叉電野有需要先求其搵一個hub仔
可能結局係MacBook/ MBA用自己ARM
MacBook Pro用Intel
iMac用AMD
內部一定有幾個版本嘅macOS啦
當年未轉Intel已經係咁
Apple一定留番一手
其實睇往績喺beta有code呢類跡象出現都已經可以話開發得7788
仲要唔係新一版OS,只係.1 update
今年有Mac用AMD機會應該都唔細

頂快啲有event啦
當年netbook興嗰陣atom都出現過喺code
結果都係無出到
如果上面嗰2個dock嘅hdmi支援4k30嘅話會唔會出現淨係1080p唔係2k個問題? 定係都係搵DP線駁會好啲?
唔該哂巴打 好詳細 但因為我唔太識 所以問題比較多 sorry
用緊MBA 2015 又慢又倒水電之前換過電都咁
想上MBP 19 13” 見學生價一皮都唔洗 好冇上
但好似話3月有新機係14寸?
唔急既話差半個幾月,唔爭在等埋啦
只支援4k30姐係個HDMI version只有1.4
雖然1.4響spec上係出到2560x1440p60,不過就係因為我上面講,隻mon或者隻hub係有可能將個signal fallback去1080p (多數係2048x1080之類既騎呢resolution)
所以要保證出到1440p60最保險要用DisplayPort出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞