[Mac撚] 用家/買機集中討論(36) 蘋狗柒少陣系列 - Mac Pro正式歸位(唔伏)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
巴打車係已經換了2年?
暫時有無咩異樣??
我個mon係舊款27MD5KA
只支持Thunderbolt 3 輸入

新個款27MD5KL先支持雙mode 輸入
usb-c mode + tb3

所以我有冇需要再買其他配件/轉接線?
MBP2012-2015(retina) 個 TB2 port
> TB2 to TB2 cable
> Apple TB2 to TB3 dongle
> 27MD5KA 個 TB3 upstream inport

記住咁樣插係officially cap響4k60Hz,姐係拉大去5k panel會矇
(我唔知有無人用swtichresx嗰類software夾硬搞到個5k24Hz之類既compromise出黎
市場傳出,蘋果計畫明年推出電競PC,單價高達5,000美元(約新台幣152,100元),將是蘋果首度跨入電競PC領域。既是新產品、又是高單價,業界預期對於蘋果供應鏈廠商的毛利率,將有正面幫助。
https://money.udn.com/money/story/5648/4242940

聽住先
等gen10 4core mba
XPS 13" 用緊六核
MBP13-14"嗰個form好有可能都用同一class既CPU
可信度接近零
Apple啱啱先摺左OpenGL支援,all in去Metal,而Apple Arcade又整合左iOS+macOS+tvOS「gaming去平台化」因為要用AppStore收錢
基本上Apple所有關於gaming既投資同動向都係同傳統gaming界背道而馳
有冇用開adobe CC嘅由mojave升左catalina?
Adobe Application Manager有冇因32bit開唔返?
想搭單問
本身有剪片、做圖(同埋玩Sims),之後可能自學動畫、3D
$25899 - 高配i9 2.3GHz 32GB 8GB 1TB 夠唔夠做?
定應該cpu同ram都打爆(好貴…)
宜家部Late 2013 Retina郁啲都chur風扇,好似啲老人家氣促咁
仲係14nm, 塞落去會唔會過熱
MBA本身隻風扇仲要唔係吹正粒u
rumour姐
10gen唔係有分10同14nm版架咩?
MBA 用嘅 7W i5 y系得 10210y, 10310y
兩隻都係 14nm
唔值
無問題
So far so good
冇咩事咁
不過呢一年都唔多用
文書野,上網,睇下劇咁
得閒買料試下
情願要部勁過Mac Mini 好似G4 Cube咁大嘅仲好啦
無知一問,有冇人知macbook pro點裝apple tv app?

係app store唔見有呢個app下載,上網搵極都搵唔到
內置
收到貨 都出新mac mini
個app就咁叫「TV」,睇吓搵唔搵到
另外佢係10.15 Catalina先跟OS內置,10.14或以前係無途徑裝隻app
同埋你部野唔可以太舊(大概10.15唔支援既2011年Mac或以前)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞