[Mac撚] 用家/買機集中討論(36) 蘋狗柒少陣系列 - Mac Pro正式歸位(唔伏)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
我指mbp 入門啊
心大心細好冇買 一陣買咗出新
https://9to5mac.com/2020/02/17/apple-march-event-iphone-9/
開始吹風話3月31號event
(之前吹3月10)

https://www.digitimes.com/news/a20200217VL200.html?mod=2
另外有報道話Mac代工廠光達開始啟用台灣嘅廠去趕訂單
隨時啲MacBook會變Assembled in Taiwan
不過因為強國供應鏈斷咗好多零件缺貨,全球notebook出貨量估計會插三分一
補返句
不過報道冇直接指明係邊間美國公司所以未必一定係Mac
但光達係專整MacBook Pro同Air,所以機會唔細
diu.......部16 mbp 係mic
老實講其他國家組裝廠未必好過強國,純以質素穩定去睇的話
同埋佢開多幾條線應該都係暫時分流一吓
香港接實深圳我估係一定拎MIC貨,除非強國完全出唔到產另外我諗可能Mac機因為量少所以無咩壓力,係iPhone 9如果係廉價版的話應該會好大量
香港喺正強国隔離
好難唔拎mic貨
iphone 可能都係mit or mi india
不過skilled labor 中國真係好多

最好當然全部made in USA 不過無可能

依家等出新ipad pro
呢一刻我想支爆多啲
delay唔緊要
飛去tw 買
我都係等睇中國幾時死
經過貿易戰同武漢肺炎
我相信啲企業都深切體會過度依賴一個地方嘅後果有幾嚴重
呢鋪真係全球製造業攬炒
如果中國死 我唔介意今年一件apple新product 都冇
啲鬼佬(特別係Apple)享受咗強国低製作成本嘅好處而唔洗面對強国啲腐敗咁多年
係時候要交下學費
我爭Apple TV
HomePod 未有 Spotify support之前都買唔落
數數下發覺我全部都有
硬件iPhone/iPad Pro/iMac/Apple Watch/HomePod/Apple TV/AirPods Pro
軟件Apple Music/iCloud/Apple TV+

頂變咗iFanboy都唔知
之前雙11/Black Friday嗰期兇宅賣Sonos One SL只係1200
幾乎J咗
我J咗
一隻one
一隻one sl
我覺得俾多兩舊水有Google assistant/Alexa好多餘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞