[Mac撚] 用家/買機集中討論(36) 蘋狗柒少陣系列 - Mac Pro正式歸位(唔伏)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
有2017 IMAC,2019 MBP 16" 想入手埋18ipad pro… 但就出新 一係等佢出新再買僧更平
係就等下imac 好似會有新ver
因為諗緊就算帶出街16"都唔太方便 而且都有部13" 只係性能廢

係咪應該索性買imac 算
支持imac
TR個記憶體目前最大都係得256GB (8 x 32GB UDIMM)
Mac Pro而家最大可以上到1.5TB
就算轉AMD,都係轉EPYC多
咁今年iMac 會唔會出新design
16 ok呀出街
買個case 同sleeve 就可以啦
傳緊,不過唔想有更新
畢竟呢部係最後一部有Steve Jobs DNA既iMac
唔好同我講話steve jobs 2011走不過今代iMac係12年既design
你自己CD ROM版同Slim同Retina版幾似…
出街就用MBP13 2016
返屋企就用iMac 27
當買芒送電腦
我都係咁話...我主用黎coding

買個靚mon 都差唔多價...不過我又唔急用既,睇下wwdc有冇出新,唔係既話就等back to school 算
岩岩換咗16,但又想用Windows 打機,買左個thunderbolt SSD enclosure ,諗住裝Windows 去外置SSD, 上YouTube, google 睇左唔小教學都唔得,用完wintousb restart Mac ,按住option 簡Efi, 見到Windows 10 logo, 突然藍畫面 inaccessible boot device , 入唔到window installation 。上網見人話用返舊版win 10 1809 就得,但我試過唔得...........唔知有冇人可以幫到我
T2 chip
已經set 左 no security...
係唔比裝外置
我自己嘅方法係用VirtualBox mount隻SSD,裝完再出番去boot。不過啲要reboot嘅更新一樣要入番VirtualBox裝。

麻煩係麻煩咗啲,但一定work
https://twitter.com/_rogame/status/1228636786517270529
根據呢條友既「流出」,2020 MBP 13"會用25-28W 10nm Ice Lake
i5-8279U 4C/8T 2.4GHz base 4.1GHz boost + Iris Plus 655 with 128MB eDRAM 28W (2019 13" MacBook Pro)
vs
i7-1068NG7 4C/8T 2.3GHz base 4.1GHz boost 28W (2020 13" MacBook Pro)
佢個twitter仲有其他post係CPU同MBP相關
2019 imac 想加ram,想請問買邊隻ram 岩用?
1068NG7
多咗個N
即係又係MacBook專用改少少spec嘅U
請問係咪kingston DDR4 2666 nb 既都岩?
仲以為新一代MBP 13有6c12t

點知都係得4c8t
27 imac 唔係更新左無耐咩 咁快有新ver?
散熱唔夠勁 比6c12t你可能仲衰
剛入手左部MacBook Pro 16吋,做文書野, 聽歌, 駁多個mon用兩個鐘冇咗45%電,是否有問題。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞