[Mac撚] 用家/買機集中討論(36) 蘋狗柒少陣系列 - Mac Pro正式歸位(唔伏)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
10代i9都只係CES sneak peek
又係14nm+++++
連實質參數都冇只係話可以turbo boost過5Ghz
Fan一著,好似有種壓力咁,要quit咁D野。
iMac係咪比較少咁既情況?

利申:未用過iMac。
我反而驚佢熱多過嘈
Set咗cpu過60度就開風扇
thz so much
成個心態有問題,個邏輯應該係咁:
一部電腦要運作 > 電腦部件會發熱 > 太熱會降速以至停機 > 要用風扇去降溫 > 風扇根據系統實際做緊咩野而去調節風扇轉速

因為一部laptop係client side terminal,OS個default fan behaviour (Apple選擇)係靜音先決,之後有必要情況下就要放棄靜音開足風扇
如果部野係一部rack mount server,咁會係效能先決,佢可能唔會理會噪音而100%時間full blast風扇

而你上面話「Fan一著,好似有種壓力咁,要quit咁D野」個前題要成立的話,只可以係響你必需要靜音先決 (你有壓力唔可以俾部機嘈到人?)

anyway,現時全條Mac line up入面,粗略既風扇噪音vs workload排行大概係咁:
Mac Pro >>>>>>>>>>>> iMac Pro >>>>>>>>>>> iMac > MBA > Mac mini > 13"MBP >>>> 15"MBP > 16"MBP
(12"rMB係絕對靜音,不過已經正式摺款)
郭明錤對上一次放出關於生產線消息係講2020Q4 會有miniLED既MacBook,佢無講明係唔係MacBook Pro,而panel size亦改口風幾次

Intel響CES公布既10th gen H-series (CometLake) sneak peek係無講明ETA,同埋幾個月內都無update過H系以至其他lineup既roadmap timeline(以我所知)
(2020年內*suppose*係出到Tiger Lake,全線10nm而又包括啱16"MBP用既45W)

上面兩樣野都夠Apple等到2020年尾,而到時WiFi6會成形
另外AMD響desktop GPU嗰面似乎有進展,開始拉近同N記個距離
(雖然5xxx系對比之前mobile VEGA已經幾好)

幾樣野加埋個結論:
如果無部件supplier有delay,16"最好係exactly初代一年後更新
其實點解Apple近呢幾年完全放棄N記一心只係用AMD
想問下做普通文書 project 得閒睇下youtube 應該揀邊部?二手都無所謂
係咪揀返2015會比較好?
成件事係好長歷史同埋好複雜,不過呢條片已經係一個幾好既tl;dr
https://www.youtube.com/watch?v=hbk782qET5U
2015以衣家個標準算厚重,另外二手野都係暗病多
不過你無咩要求而又文書先決的話,2015 retina因為無KB鑊氣而又唔似MBA咁粒粒mon,整體的確係幾啱你個case
所以買mbp 2015 會比較好?
睇落初頭可能係N記惡晒想收專利費
N記又想谷CUDA但Apple只想谷Metal
而AMD咁啱嗰期開始有返啲水準,又肯support Metal
所以直接統一用AMD

不過Apple純用AMD對GPU競爭嚟講都好嘅
費事俾N記一家獨大

反而CPU由Intel轉用AMD就麻煩好多
唔係唔俾佢嘈,而係如果佢成日嘈會影響到我做野,我當然唔鍾意喇。
唔關事,0809年nvidia 有期d gpu 用得耐會變虛焊,嗰陣已經想轉番去ati (amd)
GF 8000M 系
嗰陣d教學係叫人搵風筒吹返熱佢
間間同N記合作過呢家都轉曬用AMD
Apple Microsoft同埋Sony
N記得罪咁多人都仲咁勁都幾難得
係喎
唔講唔記得以前我部Sony VAIO都係行AMD
但冇乜料到
你睇下要簿定性能行先,例如你預左加ram就要買mbp
2012-2015MBP焊RAM,淨係SSD先係slot loaded
總之你接受佢個重量的話,做基本上網文書野佢夠用
2015買13寸好喇,15寸會爆炸唔比帶上機
我插線係iphone過相落mac 想問下點解個日期會變咗係今日 唔係影相果日?
你係咪iPhone嗰面set左用HEVC codec影野
而macOS嗰面係Mojave或更舊?
邊到有得睇有冇set?
同埋係mac點睇🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️唔該哂你
iPhone:
settings > formats > High Efficiency 定係 Most Compatible?

macOS:
左上角蘋果logo > About this Mac

如果set左High Efficiency姐係影相同埋拍片會用HEVC codec,macOS嗰面要用10.13或以後先可以直接過相
舊OS的話因為要先做一次JPEG轉換,所以有可能搞到個日子係你入相時間姐係今日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞