[Mac撚] 用家/買機集中討論(36) 蘋狗柒少陣系列 - Mac Pro正式歸位(唔伏)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
你想買個安心的話,間唔中拎部野出廳,睇住電視鳩用幾個鐘應該會放幾十%
其實長插比較多出現問題係個mon同USB嗰d野,因為長chur GPU或者其他I/O發熱
其實都係見red card優惠更新左去到2月
有1k 搞到手痕想換機
想買部mba用黎睇下電影
上網咁
買依家最新個部定等多排等佢再出新呢?
最影響電池效能係熱
一路快叉 一路chur 100% 應最傷
叉滿電100%用都會經舊電Chur?
唔會
佢形容緊個情況係你未插之前已經低電,而呢個時候插去足W速+有快叉既牛,再響叉緊嗰時同時chur住部機黎做野,咁樣就會兩邊一齊熱
留意返Mac 內置個筆劃輸入法鍵盤位置 係同手機上邊嘅鍵盤位置調返轉
想問問之前仲讀緊書嗰陣用教育價買咗final cut pro 嗰堆嘢
有無限期㗎?定係跟apple id 用一世?
cook:我要10nm U啊屌你

intel:得粒i7 1068 G7

cook:咁正?!幾多core啊?

intel:... 4core

cook:
接受到,好過冇
部mbp 由讀書到依家用左3年幾
13 mbp 2016 無touch bar版
依家專做剪片 日日都rend野
剪event野 周不時剪full
但依家部機成日1下斷電 待機緊自己熄機
係咪已經收得皮?無得救?
求各大神解救
好事嚟
唔洗再俾牙膏廠獨大
有冇人部16pro update完都 pop pop聲?
揮手
睇埋實測先好出聲,到時如果倒水電就托柒
不如如果可以同desktop一齊食住intel的話咁會令蘋狗好尷尬
衣家真係好有當年Apple死攬PPC而IBM同Motorola都deliver唔到個感覺
咁Intel轉AMD應該冇當年阻力咁大嘅, 大家都係x86-64唔使轉架構
好似早年Display Card咁AMD Nvidia兩邊走咁
係Compatibility Testing要做足啲去避AMD啲小問題
唔係咁易,始終kernel/OS level好多microcode等等唔係真係可以隨便兩邊走
同埋個所謂AMD優勢未去到非轉不可
而且Intel停響個位只係fabrication而唔係本身architecture問題,呢d野遲早會解決到
我睇YouTube 啲人話60w,如果heavy workload會唔夠力差
買Ultrafine 5k咪夠力,加多少少姐
搞得嚟ARM Mac都夠鐘出現
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞