[Mac撚] 用家/買機集中討論(36) 蘋狗柒少陣系列 - Mac Pro正式歸位(唔伏)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
連工包料又唔算好誇,始終都係要撬玻璃
不過我會問究竟一部2011 iMac係咪火牛底板mon是旦一個地方可以隨時死,部野仲值唔值得咁樣續命
如果可以,不如搵隻Thunderbolt 3 SSD算,加隻Apple TB3 TB2賓州仔,咁樣可能仲貴過二千不過你壞iMac之後成套野都仲可以第二度用
想問 用開13' 驚太重
2011係磁石玻璃嚟嘅一抆就得
考慮啊
加個SSD 都$2000
所以諗緊換
Mac mini
Macbook 都會考慮
人工貴
咁樣個OS 可以擺喺SSD?
可以
係喎屌,2011好似仲係厚機,有optical drive,而又啱啱加TB1? (之前一年仲只係mDP),咁樣其實佢有好多option吓
如果拆玻璃,最理想應該係將optical drive轉2.5" SSD bracket,咁就可以雙drive或者fusion
係呀厚機
仲可以咁做
唔該晒諗諗先
重但堅正
mon 大 聲正
最底配都夠做
有時覺得apple好勁 一出新即刻令舊既野變柒
用慣左AirPod Pro, 覺得AirPod 好唔啱比例 太長
用慣左新款MacBook pro, 睇返2014 mbp keyboard 覺得好細粒好奇怪
舊keyword 先正wor
一係16" 新個個
butterfly keyboard 不了
Cd位係sata 1

慢好多

底板仲有個Sata II位可以行raid 0 SSD
用緊2015 mbpr15” 有獨顯果部
最近用final cut pro剪片,一多effect同過場就開始lag
Ren片時候又幾長下
如果想用最少budget提升剪片速度,買egpu係咪最好?
我認我窮
部機用second gen intel core 都係時候換啦
唯一iPhone 4/4s係幾時望都仲覺得靚
我有幾次有呢種感覺
iPhone/Mac轉retina display嗰時
iPhone 3GS轉iPhone 4
iPhone 7轉iPhone X
iPad變iPad Air
iPad Pro 2016變iPad Pro 2018
macbook air 2018 16gb 512gb 翻新賣10000抵唔抵玩?
用緊最平果部16? 諗緊最平果部定2萬1果部
18xxx 個部
15年幾食唔到EGPU 㗎

買個外置盒TB3 行raid0 SSD
想問有無人同我一樣用Macbook pro safari上連登成日會彈一句類似'This webpage is using a significant amount of memory'
用緊 Macbook pro 2018 2.3 GHz Quad-core i5 8GB RAM
15 mbp 用到egpu
會,尤其係nec九宮格直播,明撚明仲有好多RAM未用佢照出warning,阻住晒又無得disable
我幾個月前research過一次搵唔到解決方法,唔知衣家有未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞