[Mac撚] 用家/買機集中討論(36) 蘋狗柒少陣系列 - Mac Pro正式歸位(唔伏)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
https://ww.9to5mac.com/2020/01/13/macos-beta-hints-at-future-pro-mode-to-boost-performance-on-portable-macs/
macOS beta hints at future ‘Pro Mode’ to boost performance on portable Macs
10.15 beta有人搵到有code俾16" MBP同MP去行一個叫「pro mode」既模式
開左之後似乎會解放風扇速度,唔知仲會唔會有其他散熱同埋供電相關既改變
(就咁聽落同你用MacsFanControl或者iStat Menus隊爆RPM無分別)
煎蛋唔夠 仲想燒雞?
ECC 有新MacBook
14” go go go
想買部macbook做文書機
都係上網睇下youtube 睇下波
做下功課搵下journal咁
可能會用黎執下相
想問下應該買邊款夠用
好鐘意Mb 12’
夠哂輕 會唔會再出返
依家買到嗰啲都夠用
用 iPad 好過
等下部pro
個無線Keyboard比人掉爛左
想問拎去整會唔會當用左一次意外損壞的保障服務 ?
紐西蘭做緊back to school優惠去到3月尾
大家覺得買27iMac定等14MBPTB好
讀書都係laptop啦,等到14"就等吓囉,好有可能衣家堆13-14"款會變地底泥
你係指跟iMac個Magic KB,而你有買AC+?
呢個case都幾特殊,隻KB新買都係幾舊水,而你用AC+去claim人為保都要補好似八舊水anyway...
最佳情況係你somehow可以R到精靈當你隻KB係自然損壞
可能插電自動開
己經做緊野
本身用緊iPad pro 12.9 2018覺得又好似好夠用
平時都係上下fb連登youtube

可能忍到有新iMac 27 or MBPTB 14先睇下自己部iPad Pro 12.9夠唔夠用

題外話部2012 MBPR 13之前死 trackpad,電又漲
上年返香港天才quote 2xxx hkd
幾個月自己一口氣換哂SSD Trackpad同電
散熱Go都換埋
SSD換左做860 evoR R&W快左好倍
比左屋企人用佢地貌似幾滿意又可以戰多7年

MBPR真係末代最好用MBP
咩都有得換

其實真係睇你會出街用電腦做乜

我出街要用電腦都係做普通文書野,用ipad pro都夠,屋企用iMac
iOS 13真係令iPad Pro 更上一層樓
個multitasking真係完善左好多
3個apps multitasking其實都好夠
部mbp update完10.15.2之後個touch bar位熱到可以煎蛋
係咪3月會出新MacBook pro
Mba

Mac Pro rack mount版有得買喇
呢款野我expect全香港唔會有多過十個客
電視台同電影製作都唔會啦
想係mac mini 2018 裝 ubuntu
中型size既獨立house有機會用得著既,總之就係要同一個單位/房入面有rack cabinet而某workflow又用Mac based software
總之係個好窄好窄既客戶群
(應該無人會用呢部野行Linux或者做server掛)
唔明apple 諗咩 production server 要有redundant power supply是常識吧
得一隻牛 牛一死就down
Gay Cook: 你買兩部咪得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞