[Mac撚] 用家/買機集中討論(36) 蘋狗柒少陣系列 - Mac Pro正式歸位(唔伏)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
不了
粒粒mon + 5代U
都係用MBPR 2015好過
short answer: 無得自己升RAM升SSD
long answer: 華強北的確有人可以同你燒焊去加減RAM同SSD,不過限制有好多(要搵實嗰隻chip etc),同埋相關風險(條友手勢/工具,新parts質素/狀態),所以平衡晒利害之後根本係唔值得自己搞,除非係講緊三年後過晒保,而可能同時間部機底板有第二d問題都需要燒焊,咁就值得搞
我係睇緊以後啫,自己部13 mba用到而家,以前買嗰時以為256好夠用,但係而家就仆曬街
總撚言之係要燒焊
離地去講,你有能力同資料的話,根本咩野都有可能做到
而貼地去問「有無得直接簡單加RAM加SSD」就係一個flat NO
用得Mac機,仲要限budget,又要無電子改裝能力,就係咁
我新買左部16吋,點解無啦啦個風扇會chur得好盡

講緊開office email都係咁
想買MBP 16, 但見到話有拖影問題, 唔敢出手
拖影好明顯,用緊,極後悔
用緊2015齊port發光logo
13年MBA有得升SSD喎
終於入左iMac 27 2019
想問下大家會唔會熄機?
定sleep mode就算?
長期sleep
永遠唔shutdown
長期唔sleep
淨sleep display
我諗佢係想講一開始SSD太細後患無窮姐
btw LTT咁啱出新片原本想串柒MBA2017仲高企美森銷量榜,點知結局變左推薦部機
https://youtu.be/_VotJ1IZPSw
係最抵
不過14”真係就出,唔急用的話必定應該等
因為部機除咗粒粒mon之外同貴啲之外
依然滿足到絕大部份人嘅需要
點解咁嘅?
Shutdown 有咩問題架?求指教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞