[Mac撚] 用家/買機集中討論(36) 蘋狗柒少陣系列 - Mac Pro正式歸位(唔伏)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
hmm,TB3既mon直插MBP理論上應該係最少鑊氣的,因為無其他線/hub去做錯野
wake完黑一黑應該係HDMI handshake問題,不過衣家經TB應該係行DP而唔係HDMI... 隻mon跟機有無俾TB3線你?

MBP sleep左之後隻mon唔肯sleep多數係難搞既問題,好多時係個TB controller因跟MBP本身個sleep state因此隻mon唔覺得個host device其實sleep左,針對呢d問題有可能要去改EDID(唔值得煩/有風險),你最多去隻mon既OSD度校吓野唔得就算

外置KB/mouse去wake仲要夾你本身有無touchID/T2相關既sleep lock

呢款mon都幾騎呢,100Hz唔係60唔係120唔係144Hz (你響macOS行唔行足100Hz?)
其實3440x1440p100聽落唔似需要用Thunderbolt去行,不過佢有埋85W PD同埋AMD FreeSync又幾夾MBP既
有跟TB 3 線, 試過用mbp 條原裝type c 線係插唔入的 唔知點解
俾我係你我會唔理個問題,其實好小事
MBP跟機條type-C淨係可以叉電的,佢唔夠線做data野(好似係連極低速都唔得)
唔該坦巴
買咗16mbp嘅巴打, 有冇發覺啲制有時撳落好似冇反應
同埋大家有冇買到ac+?
部mbp無啦啦個moon係咁閃
Software定出左事個moon
全部有突然shutdown / reboot / 閃mon問題既人,尤其係MBP
你如果上左10.15.x的話其實係唔出奇
要等蘋狗出fix,或者自己降OS (16"同新Mac Pro無得降)
自己經驗,想買MBP前諗清楚

係唔係真係帶出街用?mbp都唔輕身架
HD係買幾大?我認為夠普通用,之後再買ext

我有執相,剪下野同平時玩,用左mbp 2年後,條頸頂唔順,最後買左部iMac,部mbp就廢左,囉出街既多數都係iPad,mpb就最多係廳用下,當然部野係好舊,賣都唔值錢,所以買mbp前諗清楚,唔好亂買
買左K 記 16GB x2
海鮮舫 $920
RAM好似跌極都仲有得跌咁,black friday同衣家一隻16GB跌左10蚊,當然個跌幅好細同埋個價已經非常之易入口
(難為舊年千三千四買一條既人...)
部機到左開始拎黎做野
8G 唔夠爽,反正唔貴就加到40GB
開心好多😂
我衣家部iMac 2017都係40GB,見到一千都唔駛就可以上爆64GB都有少少想出手
跟機嗰兩條垃圾4GB又唔可以掉,唯有插去NAS或者搵部laptop有空slot食左佢地
痴撚線Apple夠膽衣家收人$1560淨係加到16GB DLLMCH
唔好用支那牌子router
會有人唔買?
置頂已經有提
不過個問題係可能有太撚多其他資訊所以佢地睇唔到掛
因為我係分類咁list堆料,無點highlight嗰d真係FAQ
其實好多人入嚟都只係想有人答佢買邊部好
攞完答案買完機就唔會再番嚟
所以佢地係唔會睇堆置頂
想問舊款MacBook Pro (2016年之前)
連Lg ultrafine 5K 係咪官網一條TB3轉TB2
再加一條mDP to mDP就可以著到?

你可以用條TB3>TB2賓周仔就夠,不過只推到4k 60Hz,點都出唔到5K
成件事唔牽涉mDP插/頭 (雖然個signal其實係DP alt mode)
我有時都會呀
我都買咗apple care +
其實唔知係咪心理作用定係手勢問題,撳咗落去都無反應
想問問有無用android 電話嘅巴打係用mac 做日常嘢?
適唔適應到?
下年諗住轉吓android 機,睇吓如果本身全部apple 嘢嘅用家轉咗用android 電話會唔會好唔方便
個右制最明顯
部MBP 15 2016中左Flexgate🤦🏻‍♂️打開個mon超過45度就黑畫面 好彩AppleCare 下個月先到期
有無人都試過? 其實換完之後個問題係咪仲喺度
睇睇先巴打,多謝你!!!
新年快樂!

聽日拎番部機試下先!!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞