[Mac撚] 用家/買機集中討論(36) 蘋狗柒少陣系列 - Mac Pro正式歸位(唔伏)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
發覺
突然諗到,

有冇人會係iMac度打爆Ram
然後用Ramdisk來Lightroom?
可以參考下圖,睇下啱唔啱使
見你post過幾次都無人理:
大佬你用既硬件配搭咁唔specific(連邊款mon邊款mac都唔提),而且個問題又真係唔係咁大件事,咁你期望呢度有咩人幫到你
集思廣益
置頂爭d咩 / 成日有人問而無擺既野:
1) macOS升唔升,點升,點降
2) 買X應唔應該等 (置頂macrumors個buyer‘s guide)
3) Mac睇Netflix 有冇4K
4) 買adapter有咩要注意
5) macOS 10.15風扇/reboot/shutdown問題
6) MBP13”會幾時更新? 有無新KB
7)
8)

...
請加
今日行IFC士多睇Pro Display XDR
J出血
但冇nano texture版
可以,不過效果唔顯著
因為樽頸係響介面反應速度,同埋CPU single core clock
一張100MP既RAW其實對於一個2000MB/s既SSD黎講已經唔會拖慢workflow
當然你要batch process仲要搞咩HDR Panorama嗰d野,咁加快disk read/write就有少少可能有分別既
話時話Q&A 12"rMB嗰啲問題係咪可以夠鐘刪咗佢

eg:
Q: 12" rMB vs 11” MBA?
A: 終極太監(全閹) vs 陳年廢老,兩款都難建議
你係邊部iMac?
2017用2400MHz CL17,Crucial響美森$924一對16GB
2019用2666MHz CL19,Crucial響美森$897一對16GB
兩個價都抵,free ship to HK
過咗保仲應唔應該拎去士多整
同價的話揀Pro
retina mon
28W vs 15W CPU
SSD 128GB就必需要換,256GB就可以忍到manage到
係EFI層面
so far只有舊既tower Mac Pro 1,1至5,1 (2006-2012)先有一個active scene,有人肯出力去搞custom bootrom去應付Apple本身唔幫嗰(兩)款底板支援既同socket Xeon
其他同期既socketed CPU Mac (iMac / mini)以我所知係完全無人成功做過
係呀,斬舊野都煩過加新野,要慢慢睇
唔經唔覺原來個post都run左兩三年,儲左好多舊料
我覺得呢啲都刪得
12“
MBA13”粒粒
MBP13/15” 2016-2017
mac機裝咩防毒好
2019 27呀,要2月3先有貨
咁你要睇清楚,因為幅圖呢隻已錯速
thx 各位
你可以唔買一對,買兩條
唔好意思
買用緊samsung CJ791 + MacBook Pro 2017
仲有另外一個問題,sleep 左之後,個mon 成日着,
同係咪唔可以用external keyboard 黎wake up?
打爆d ram佢啦 部機用幾年咩都回本啦
又剪片又PS又錄音,其實全部spec都用得著
俾我揀的話,既然都已經上到16"呢個門檻,唔爭在投資多d:
$25899 - 高配i9 2.3GHz 32GB 8GB 1TB
如果一定要慳,就用底配加RAM算:
$22119 - 底配i7 2.6GHz 32GB 4GB 512GB
SSD如果512GB唔夠,就不如跳去高配開始,少少錢買埋勁GPU同埋八核
買到盡都30600(1T ssd) 買埋applecare+都係加3000 打爆佢啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞