[Mac撚] 用家/買機集中討論(36) 蘋狗柒少陣系列 - Mac Pro正式歸位(唔伏)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
唔該巴打
咁我iMac 256GB internal SSD應該都夠用
我諗住買個2TB external SSD長插住擺相都係千幾蚊

出面買mouse係咪唔好買Apple隻magic mouse? 買返logitech之類就得?
尋晚臨訓又reboot 左
Reboot之前有冇彈啲咩alert出嚟?
定係撞咗某啲software/hardware?
Windows都唔會咁boot法
買乜滑鼠睇個人興趣
但千祈唔好買Magic mouse
你有冇多啲資料講吓平時用部電腦做乜
多tracks 應該揀RAM 好啲
講真i7 i9 我都用唔晒
利申:16" i9 base model用家
諗住買部laptop帶番學
(文書+打programme)
應該要download 啲IDE
macbook air 定 pro 會好啲? (both 13" 8GB 256ssd)
求建議
筆直有限嘅話
最好由base加起
考慮升ram先
Storage都應該睇吓你個lib有幾大
可能要加到1TB
macbook更新左新系統,好似中曬伏,好多softward用唔到
Pro
雙核用IDE (至少係jetbrain) 會出事
幫你計下(正價),假設你對dGPU冇需求唔洗升:
底配i7+32GB Ram+1TB SSD+5300M 4GB=$23679
底配升i9 2.4+32GB Ram+1TB SSD+5300M 4GB=$25899
高配i9 2.3+32GB Ram+1TB SSD+5500M 4GB=$25199
高配升i9 2.4+32GB Ram+1TB SSD+5500M 4GB=$26679

如果你一定要i9就由高配加起,不過會俾多咗你唔一定會用嘅dGPU
i7都得就底配加Ram+SSD慳多千五
reboot 完有彈

以前舊macbook pro 無事
部MacBook pro tb 買咗未夠一年 舊電已經好倒水 部機又熱 但平時只係用黎上下網最近仲要間唔中hang 機 想問下係咪正常

利申: Catalina 10.15.2
諗住裝返HP隻Printer Driver
屌你老未唔支援32bit
iMac 2019表示用緊
抵唔抵就自己格下價

順便俾你參考下:
https://camelcamelcamel.com/Crucial-Single-PC4-21300-SODIMM-260-Pin/product/B071KP8CGJ
應該會用到visual studio
ching建唔建議加1500由128升做256 storage?
2020了仲128GB
iPhone 都唔夠用啦
Visual Studio我前排用過
分覺macOS版同Window版本有啲分別
你打算用來做乜?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞