[Mac撚] 用家/買機集中討論(36) 蘋狗柒少陣系列 - Mac Pro正式歸位(唔伏)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
蘋果才在11月推出性能「怪獸」級16吋MacBook Pro,售價7.79萬起,新款剪刀式結構鍵盤改善過去蝴蝶鍵盤問題,搭載六揚聲器音響系統,不過最近有不少搶先入手專業級用戶發現16吋Macbook Pro災情,只要播放任何音樂或影片時,就會出現爆音「啪聲」(popping sound),另外還有螢幕出現殘影問題,難道蘋果似乎逃不了第一代產品都會有設計瑕疵命運?

https://mrmad.com.tw/apple-16-inch-macbook-pro-disaster

有冇用家講下仲有冇呢個情況?
請教下

Budget有限 最好10000$左右 唔介意二手

平時少量執相剪片咁 用高配13”定低配15”好
雖然係用黎editing 不過我唔介意細mon

有錢我都想上16”
有無ching覺得 16個keyboard仲差過上代碟式
2011early 13" macbook pro用家

部機又燒過底板,又換過ssd,最近bluetooth 有bug,本身link 開ge devises 就用到,新ge就link唔到

基本上讀完書部機就長放屋企同desktop冇分別,自己駁mon當duel display 咁玩緊

原來都用左10年,心思思睇緊2018 mac mini定19 imac 27"

但google見mini usb 問題真係好勸退......imac 送多套keyboard mouse、擺埋係自己隻25吋mon成張枱霸曬都似
唔覺 但有時啲制撳咗 但冇反應呢樣幾煩 唔知係唔係撳得太細力, 個制係撳咗落去 但好似唔太sense到
但係佢只用做文書機的話,16”就算底配都係太勁
當然如果budget許可,由2015 15”升去2019 16”係好直接既升級,又唔會話嫌16”厚重因為兩者好接近
macbook pro 16"?
iMac 27”應該短期內都唔會更新
就算佢出新,2019呢部都幾好無咩中鑊氣
總之要訂SSD唔好要fusion drive
唔排除有一部分人係鍾意盡量低鍵程,咁樣蝶式可能真係適合佢
不過前題係個KB無壞
點會唔熱,全部touchbar款除左16”都係散熱效率不足
佢都list左嗰兩個process就係係咁chur既奇怪野
(我衣家響街唔得閒幫佢search咩事,就咁睇似係輸入法有野bug左)
speaker播野出pop應該10.15.2已經修好
個mon有smearing問題仲未有定案,衣家班鬼佬懷疑係其中一兩批panel先會有事,因為有人試過第一部機好勁殘影,走去搵Apple換新之後第二部唔覺有問題
其實如果只係文書不如去換電?
我平時做功課、睇劇、上網,用13吋2014 rMBP都覺得性能過剩
佢個mon跌完之後已經半死
retina呢代唔同以前unibody咁一舊過電池,就算買最平都要d功夫
呢個情況好難俾建議,點做都唔係最理想
用到個芒完全唔著再買部mba算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞