[Mac撚] 用家/買機集中討論(36) 蘋狗柒少陣系列 - Mac Pro正式歸位(唔伏)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
最近買左個thunderbolt 3 既mon
但係一wake up 完一陣會黑一黑MON 先着返
點解?
係wake up 果下會咁
其餘時間用落無問題
Mac睇Netflix 有冇4K
買adapter有咩要注意
想問下我個陳年mac book pro15”,
MacBook Pro late 2011,去過apple store check,
話死video card,出去街邊店問過下要收2000-2500,
個價合理嗎?
其實想拎黎上網文書機用,又怕整完又死過

利申:部機之前官方已經免費換左次video card,話全球問題,有條件換一次⋯⋯
我之前果部都係咁
早兩年搵人連底板換左3500
佢話可能捱多一兩年
今次換完再死就唔好再換喇咁
你睇下換一次定買過部
https://forums.macrumors.com/threads/force-2011-macbook-pro-8-2-with-failed-amd-gpu-to-always-use-intel-integrated-gpu-efi-variable-fix.2037591/
出面個解決方法係永久棄用dGPU,淨係用iGPU去行(簡單文書上網夠用)
你去研究吓呢個post,我自己無詳細睇因為無呢款機,不過以我所知個方法係work的
我有用過軟改方法
Lock死唔用dGPU
但個風扇會好易高速轉

硬改方法未試過
因為部機換咗底板用多兩年都死多次
放棄咗佢
而家街仲有冇舊版mbp 13"賣?
想搵一部俾屋企人粗用
2011得Sandy Bridge,以衣家2020去睇真係唔值得續命
我自己都仲有部2011用緊,不過佢係13"無燒dGPU問題,同埋optical bay換左SSD同本身HDD合體做fusion,只係用緊黎做影音房既remote / playback機,如果用黎做緊要野佢會好慢
舊版係舊到邊先? 仲有HDMI/USB port嗰代retina的話會好難搵全新
不過二手市場大把
最後一代發光蘋果果代
而家我用緊高配版refubished(A1502, 16gb ram, 512SSD),真心好用,但而家連refubished都冇
我有一部mbp13 2015, upgrade咗16gb ram同256gb ssd
想拎下意見

因為太少用電腦,之前所有macbook都放晒
最近見到部mac mini 2012 i7打爆spec
兩千零蚊買嚟睇下YouTube,裝iTunes backup下電話

屌唔屌得過?
想問問 iMac 21/27 吋會唔會嘈過 MacBook Pro
例如睇緊4K 片時?
Thanks
https://developer.apple.com/news/?id=12232019a

有咩人會受影響?
Macfanscontrol iStatmenu 個啲?
內容節錄From engadget:

目前 Mac 電腦上要安裝第三方應用程式,除了在那弱弱的 App Store 尋找外,還可以選擇下載網路上的其他 .dmg 程式,但後者在初次運行時就會觸發系統的警告來提醒使用者。然而這措施會在明年 2 月開始加辣,直接就出現錯誤警告。所以 Apple 今天也最後提醒開發者要趕快把應用送交審批,以免影響產品的推出。
繼續留翻係mojave
粗用就二手吧,抵用
想問下部19 MBP每次開機部機就會好熱同部風扇開到好大聲,睇活動監視器發現個login window 同disnoted 用咗CPU好多,會次都要強制關機先得,想問有咩解決方法

利申 10.15.1
Same here
Bug黎

kickstarter見到底座hub
坦巴你好

想請教 iMac 4k 2019 日後可否拆機升級cpu到9900k / 9900t
呢類8核心 cpu?
感激不盡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞