[Mac撚] 用家/買機集中討論(36) 蘋狗柒少陣系列 - Mac Pro正式歸位(唔伏)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
用緊2018版XPS13都想換
macbook pro 買咩usbc hub 好
今個星期CES會有好多新tech出爐,蘋狗產品線既tech好快會由落後一代跌去落後兩三代
https://www.youtube.com/watch?v=c7k-5orDn6k
LTT WAN Show好認真咁討論Apple電莖機既可能性
依家除咗16”之外咩macbook都買唔落手
咁嚴重
16出咗之後
其他仲用緊舊keyboard嗰啲model基本上已經變哂棄將等upgrade
Air就算唔換keyboard都要換u
響網連MBP同一張單買FCPX的話,佢係應該跟機已經裝左
而當你第一次開機,登記第一個user account嗰時入第一個Apple ID,就會被FCPX (其實係Mac AppStore)認定為呢個software既擁有者acc
16"其實都只係50/50,CES其他廠開始擺好多Apple唔肯/未肯用既tech
淨係Dell都出左隻9510有5G天線,核電,10th gen 10nm

Mac Pro算買得落手,如果你係佢既target audience的話而又接受佢原生缺憾的話
iMac同mini都因為CPU GPU落後而響效能性價比上面差d,尤其係iMac得兩個TB3佢I/O bandwidth都幾不足
至於13"或以下laptop,除非折扣好多如果唔係都要等佢出新13"-14"新機殼,其他現有model全部都落後
咁當然16"作為一部解決「現在」問題既機黎講佢係非常合格
響呢個價位呢個市場方向既機種無疑係穩定性先於其他方面,16"各方都無大鑊氣(暫時)而又俾到某個效能位的話,其實完全係一件買得落手既產品
MacBook系列其他款淨係蝶式KB呢個炸彈都夠原因black list晒全部款
除咗部16‘’其他都唔抵買 尤其係台機
所以都係hackintosh算
可能我口味獨特,我其實鍾意butterfly switch. 可能我好彩我2016, 2017, 2018 嘅15" macbook pro keyboard都無出過事
係部2018 i9 用咗唔夠一年就電池發脹。同埋個moon 有兩個圓形嘅印。。個印好明顯唔係後期因為造成的,網上都有人有同樣問題.

我鍾意鍵程短嘅keyboard, 買咗2019 16" 之後覺得個keyboard打落去個feel 好"lup" 好肉。。 同埋16" 個keyboard漏光漏到爆炸...
我「忍」左我部2018 13"差唔多成年,都可以話個KB一開始係好難頂不過用多左佢,慣撚左佢個「性格」之後佢的確係幾快同幾準的
不過KB咁基本咁重要既一環我真係唔覺得應該要求用家去遷就,衣家唔係講緊iPad Pro個smart KB而係一部根本都仲係傳統form factor既機
再者,無論點都好,佢容易壞呢一點先係最大最大既問題,呢樣野唔需要要詳細討論

16"衣家出左一排,都開始有好多用家有唔同既細投訴
當然有某部份係幾煩不過無邊樣係好嚴重,呢方面同2016 touch bar出爐嗰次有好大對比
Macbook Pro而家個款用左咁多年真係時候update下個款
牙膏廠幾時有新U俾apple換air cpu先
新款16”有啲咩投訴?
今日部16” 用guest account login 個畫面爛哂
係咪os問題
想問通常幾月會出新macbook?
1) 風扇好猛/嘈 (應該的,不過係好煩)
2) 續航力不足 (預左)
3) 隻mon個光度,uniformity,漏光等等都不及15"
4) 一部份用家報告mon有鬼影(同variable refresh rate有關)
5) KB有壞/㩒唔出既情況,主要係邊位既掣如左右shift,原因不明
唔好意思做一做伸手黨. 部surface laptop 早兩日比人偷左,依家考慮緊2019 mba (人在英國,咁岩PC world 減緊價). 其實都係文書上下網,但係聽講個keyboard 好易壞. 有無巴打可以比下意見/final push ?
不定
3/5/6/7/11月都試過
主要睇intel幾時有新u俾啲廠用
Keyboard有repair program保
問題應該不大
Ice Lake都出咗半年有多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞