[Mac撚] 用家/買機集中討論(36) 蘋狗柒少陣系列 - Mac Pro正式歸位(唔伏)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
唔會放公司啦,一陣俾啲on9拎咗去坐咪死
我公司同2 個屋企都放左Embody
我公司好撚大,俾人推咗去其他房就搵唔到
咁大鑊? 會有人拎你張櫈咁仆街
屌,公司入面你坐嗰張靚少少,第二日俾人換走咗
拎咗,俾你發現咪扮傻,以為係公司櫈
你公司啲人咁騎呢?講明係你自己買都敢拎?
人多就自然騎呢人多
用緊2015 13” macbook pro連4k都好撚lag
等緊有冇新14” or 買16”算
2015 13”係冇乜力推4K
換16啦
13” 四核其實夠唔夠屌
可能買14”(如果有)再加egpu
但計計下錢16”仲抵
可惜兩kg出街重左少少
除左學生價同二手之外
有無方法可以便D買到macbook 16"
員工價
其實對上一次註冊嗰六七部機都仲有成四五部未出
Apple唔知係咪生產線有問題定係關稅嗰d野所以先要拖
長期插mon始終都係有dGPU好少少
不過留意16"咁插個風扇聲會好嘈
16”果部又好似太貴唔係用黎搵食
本身工作上要用到gaming laptop,已經嘈慣左
唔知大家嘅MBP有冇遇過呢個問題
我呢部係 MBP15" 2016 TB
由上年開始,個Retina display時好時壞
壞嘅時候就好似上面幅圖咁,好似跳制咁樣,而且右邊暗咗一大撻,仲有鬼影好很嚴重(就好似下面條片咁):
https://vimeo.com/384642246
最新發現螢幕右上角居然有磁力,吸住咗個usb頭,我懷疑內𥚃有漏電問題

利申: 平時甚少拎出街,主要放喺屋企用,無日曬雨淋、無倒瀉水、無跌落地。至今成因不明,R到頭都爆都諗唔到係咩問題

上年去問過 Genius Bar,佢哋話要成塊mon換,開價係$5,467
我覺得貴所以冇換到,後來見個mon冇事就繼續用
最近突然間又壞,仲要冇好轉嘅跡像

問題:
想問下有冇巴打知道個mon出咗咩問題?
請問有冇拯救辦法?
如果救唔返,係咪應該買個外置mon長插嚟用住先就算?

多謝大家
磁力應係因為detect開合mon
似斷flex cable
係,磁石正常,13"係響左右頂,15"響左右邊

display個問題可能係斷線,不過未必係好普遍嗰個flexgate問題(嗰個會影響背光多d)
你可以試吓: 將個mon前後開合,應該會觀察到畫面出bug,或者會有某角度係特別易出事/無事

你無買AC的話整會係大工程,拎出去俾其他戈整都應該要千千聲
2016 15"有少少雞肋,唔整又幾浪費,整又嘥藥費
講漏:
如果真係條mon線斷/壞咁的確只影響內置mon,理論上長插外置mon當部機desktop咁用係可以的
不過如果唔好彩係GPU壞咁響外置mon可能會見番同一種bug晒既畫面
其實如果你衣家有mon可以插的話,你應該去試吓有無呢個情況
衣家因為13"大機會改去14",用厚KB的話有可能同16"一樣會比上代更重
如果MBA同時間改設計而係仲用蝶式,咁係可能會更輕,將兩者分別拉大
所以如果急用,衣家最好買16"
肯等(應該三四月)就等應該會出既新MBP14"/MBA13"
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞