[Mac撚] 用家/買機集中討論(36) 蘋狗柒少陣系列 - Mac Pro正式歸位(唔伏)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
升咗暫時未有問題但升之前我已經無播YouTube升緊嗰時無啦啦喺到播
外國JJ 諗緊買16好定等13 or iMac 27 refresh好…

而家個價錢就
MBPTB 16 = 18315 HKD
MBPTB 13 = 9671 HKD
iMac 27轉 256SSD = 15117 HKD

有PS4 PRO所以無打機要求
有陣時要用下Photoshop執下相咁

點揀好
終於有啲實在啲嘅rumours
睇吓今次個event會用咩主題包裝
我比較想知佢個high-end headphone係咩料
然後就係AirPower嘅代替品
呢個情況我經常遇到
垃圾os
我執相 raw 檔,4x mb一張
i7 16吋 16gb ram夠做?
買最新16 inch 自己睇路,鬼影/殘影問題好嚴重
部mac mini 2011突然死wifi,話找不到wifi裝置
Restore os後搞掂但都心諗換部imac算
imac 5k 27吋,轉ssd定係2tb fushion drive好?
自推
512夠
本身用緊個10TB 外置HDD
我部枱機 24gb ram都慢 不過係HHD
有冇執相巴打解答下?
係I/O慢,
我想知有冇巴打用macbook pro 執開相
macbook pro 執開相
我啲raw檔成4X MB一張
用緊16吋Macbook i7 CPU
不過我係32GB RAM
有時PS LR 都有執相 一般25MB左右
so far 冇咩大問題
a7r3?
我用i7 32gb ram capture one好順
R2
如果啲 file 要由 HDD load 入 RAM/export 返出 HDD, 咁個樽頸就係 HDD read/write speed, 你其他 CPU/RAM, etc 就幾快都冇用
不過如果用LR之類有preview database既software,只要個db/cache係響快drive而RAW真身擺HDD,咁樣都仲可以大部份時間順暢,係去到full quality export先要access隻RAW
關於執相workflow有好多因素會拖慢成件事,CaptureOne呢d有好成熟既GPU加速,同LR比較會易響一部laptop度run得順;而你body係36MP以上既14 bit RAW又係幾chur,你用部機個mon幾大resolution又可以令到成件事有快慢分別

anyway,如果唔係婚攝/event分秒必爭嗰隻,其他用途執A7R RAW用底配16"已經夠有突
用左個零月,唔覺有乜問題
等緊佢出部14吋 拎出拎入文書用
想問下新16寸mbp係咪冇得自己升ram升ssd
之前見起深圳砌iPhone個鬼佬話大陸可以幫iPad加storage
x2, 快D出, 我等唔切
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞