[Mac撚] 用家/買機集中討論(36) 蘋狗柒少陣系列 - Mac Pro正式歸位(唔伏)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
想轉imac 27”,兩個人用,想行bootcamp,但唔係好清楚買咩配置好(記憶體同儲存空間)...見到有好多揀

我用黎做功課多,用開photoshop, ai, microsoft office。屋企人想用黎打機多,LOL, 戰棋 等等。

因為一直用開mbp, 好鍾意用apple, 又好想屋企人都可以一齊用。
用Mac黎打機都已經on9不過多數可以接受,但係用iMac 5K去打機就一定係捉蟲,因為內置mon就算用最高VEGA配置都係好難推足5K,而你出外置mon又唔可以disable內置

你呢個case明明係已經有兩個人,兩個唔同用途,而本身你自己已經有一部MBP
就咁睇一個最明智既做法係衣家砌一部gaming PC + 高Hz mon
有冇ching知loginwindow食左成5gb ram係咩事
搞到部機勁熱風扇係咁run 重開機先冇事

利申macbook pro低配版
X2 想出部pro
但16太重
16其實又唔係真係重
只係13特別輕
主要係你會唔會覺得16好大部
但16”係咪抵玩過13”?我見16” 個ram唔使加都有16
個人認為size同重量之外完勝13吋
衣家個分別都好明顯:
16" - 效能先決
13" - 輕薄先決
因為會帶出街開會用所以唔想太重
但係又唔知等唔等佢更新14”好
個垃圾蝶式真係
用Disk Utility去repair一次permission
個loginwindow thread應該只用30幾MB
16' 係咪話個Fan會成日著?
16'' 知唔知大約幾時會update?
見依家d 16''都有d問題
可以咁講
如果你好在意嘈音,應該全部MBP都唔合格
要用到舊rMB (fanless)或者iPad Pro先做到靜音
應該2020年尾都未必有
如果Apple等埋miniLED panel同埋Intel 10nm 45W的話
同埋我覺得所謂16"有d問題暫時全部都係可以接受

16出左無耐邊有咁快有rumours
14” MBP就有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞