[retaker]再戰2020既你地依家過成點?

970 回覆
8 Like 1 Dislike
只可以話係兩難,如果全力去retake又驚炒,但邊讀邊考又好難兼顧兩邊,你睇返retaker今年個report,chem 18年4咗再去考嘅有160個,而上到5**得一個,上到5*得5個,可想而知個努力要有幾大先升到望落唔多嘅兩分
無限combine依個好多人都唔知,retake好tritake好你都要接受如果你係marginal case會好蝕抵,因為好簡單咁諗,個department梗係揀個一次考到23分,多過你考兩次,所以結論係記得爆多一兩分,只要你個分係median,咁個department都要考慮自己個收生分數,變相你幫佢拉緊,特別依家啲分跌緊,佢地都好驚一下子跌成差唔多一分
屌 +1
19年4升5 lm
邊間u
港大幾好 點解唔鐘意
又冇話唔鍾意既
本身諗過maj gender studies
不過讀過gend1001之後發現唔係自己想要既野
加埋冇其他野係特別令我想讀落去 咁咪考多次睇下有冇得去更好既地方
橫掂咁樣讀 唔好話要3.6搏internal trans
3都過唔到
有咩唔開心?環境定同學?
兩樣都有少少
心態上未準備好 冇諗過廢科都會咁competitive可能因為係hku啦
但我見中同入左分數相若既細科 同班同學玩得好開心 好羨慕
同埋始終唔係特別想讀既野 冇咩動力讀上去
搏多次dse好過
隔離post又係話想quit hku ba
究竟尼科係咪真係咁差
我今年都報左好多exam
呢啲真係人夾人既唔敢話差唔差啦 但我個人既體驗就普通囉
我覺得其中一個原因係curriculum上佢比既自由度好大 好似我呢啲on99入既好易就會唔知自己做緊乜 之後自然想quit
利申先 我係a3碌入黎 個陣有一部分原因係貪hku個名所以先take左個offer
又係呢到見到你
你唔係轉行補習咩?
我專登搵你架嘛
開一間or教書
今年報ial
報哂14科
不過mechanics好撚煩
做老細
連登會然有冇折頭?
少少後悔冇入asso
揀左retake
Asso 入三大易過retake入三大
B5 21 垃圾
數科可能易升d
可分享心得嗎?
決定聽日打去問多次
好想下年可以三大見

見係你
半價
冇咩心得,我retake都係hea讀就升grade
我覺得最重要係揾返啲misconception,唔好鳩操pp,要用腦睇下邊啲area可以improve,同埋睇臨場
其實每個人個底都唔同,冇咩方法可以應用喺所有人身上,我18年係心理問題同臨場差仲有答題技巧唔太掂先炒,調整返就升grade,依家諗返可能畀多啲心機就讀到五寶或者測量了
Retake入HKU engine 既想入survey 或是五寶+1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞