[retaker]再戰2020既你地依家過成點?

970 回覆
8 Like 1 Dislike
17、18、20
係,第6次考。。

咁我未死都仲會見到既
半夜四點 人地訓覺 我仲溫緊書 算唔算領先緊
真係搞唔掂 試過tune左一個禮拜 成功一點上到床訓
只係一日夜左就早訓唔返
好老實講,年年個retaker report 咁慘不忍睹就係因為大家諗住自己係下個呂宇俊,點知hea到飛起,既然你知衰,就爆好佢,話唔定有奇蹟
我慣左將答案寫係本簿到,懶得印,同埋我覺得時間好少,日日訓教無左8小時,食飯當冇左2小時,做其他雜項(去廁所,家務)冇左1.5小時,自己有時候做完卷,唔覺意咁hea走一段時間,覺得唔夠時間用
你夜晚領先人,比人用一個朝早追晒,你太習慣夜訓,都係日頭温到攰,再做下運動,試下啦,再唔係去youtube睇下訓覺片
我依家先清完dse,岩岩開始CE& Maths & Stats ,我應該係下一個失敗既retaker report
唔好咁諗
我都無諗過自己會升到咁多分,奇蹟唔係無,但係唔會發生係一個乜都唔做嘅人身上
時間緊迫,一定係,但係一定有幾樣野要記住
1.家務可唔可以之後考完之後還
2.無錯,訓覺,食飯全部都係要時間,但係我會當依段時間己經抖咗,唔再抖太耐
3.當你終於揾到時間出嚟,唔好高估同操死自己,set一個合理schedule,重質不重量呀
好的,多謝你既建議,我會自己諗諗
總之要追,一定係辛苦,鬼叫你hea咗咩,我算係幾好彩,本身都係個種deadline fighter嘅人嚟,依家上咗岸都係,但係一世人暫時就真係retake上年先的起心肝咁堅持做好一樣野
比起前一兩年已經低左
早年mbbs 仲要玩4c2x
中文要攞星真係好難
應該仲有暗pen
有人40收過皮
話晒神科到咁,加埋降咗要求之後好多人fulfill requirement,自然唔想揀retaker
Ching係清完6科DSE papers?
唔係啊,我re三科,六科既話我一定收皮
retake到日校咁多科就無利用到combine cert嘅優勢,有時專攻一兩科都唔敢講升到分
有冇多啲暗pen 嘅資訊
想請教下嗰啲為興趣quit u retake DSE嘅巴絲,點解可以咁肯定自己嘅選擇?唔怕入到去又會冇興趣?
畀我我一定會揀入咗u先,再internal transfer
最緊要係呢條路都係自己揀定既 仆街都唔會喊
大不了咪頂完四/五年再搵出路(例如pg轉行)
如果要我格硬讀啲自己冇興趣既野真係會搞唔掂
分分鐘grad唔到
internal trans既先決條件係高gpa
但如果要我讀一啲提唔起興趣既科 咁又何來gpa呢
不過今年係特別例子
諗返其實應該係容易左刷gpa
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞