[retaker]再戰2020既你地依家過成點?

970 回覆
8 Like 1 Dislike
就係頭兩年
佢意思係 你用兩年既卷去predict自己grading
個sample size太細
兩樣都係,兩年做sample唔太穩陣,仲有太早期嘅題目都已經比textbook同坊間無形中放咗落教材,所以第一屆dse考嗰份卷嘅難度喺嗰陣唔係咁易,要頂住無dse操嘅壓力,我地今時今日睇even係last question都好淺
我無predit自己grading wo 我話aim姐
咁你做paper都係想睇下自己水平啫,我就覺得做好ce dse夠晒皮,加埋你都唔係aim 星星
睇返日曆
第一科chem 29號就開打了
無論因為咩原因retake既你地 大家都捱到黎呢一刻啦
剩低既時間一齊加油齊齊入a1
Chem好似係28號
講起我都有啲後悔冇報到chem
後悔無用架啦,努力入A1啦,已經用多咗年
係喎記錯左上年 上年好似係29考?
記得都係星期六黎
咁就一年了
我都好記得上年依個時候第一科係chem,就算考前一晚訓唔着,依排都訓好啲,唔好accumulate咗你唔好嘅精神落考嗰日,加埋緊張可以好大穫
今次真係含得撚
巴打retake幾多科?
一科英文
今次合格都偷笑
語文科黎到呢個位可以做到既野都唔係好多啦卷一三都係傾向浸 我諗向卷二落手應該比較速成
惟有趁呢段時間寫多啲文 睇下搵唔搵到人幫你改卷啦
我自己上年係搵私補改卷
如果我練paper3嘅b part會唔會好啲
如果你話要揀pp3 我覺得練習個主軸係搵point既速度囉
得返最後一個月 appropriacy language個啲都好難再有咩大進步架啦
同埋都係建議做b2 上面都有講點解
建議你去搵返每一年marking 同data file比較下睇返同一個point 要寫成點會比分 如果唔係盲做都無咩謂
不過我得5 都比唔到咩心得你
咁難得搵返個溫書mood結果比條冚家剷藍屍親戚激到我唔想溫書
當佢唱歌啦呢啲
依個世界大把仆街架啦,你咪讀好啲書威比佢睇,爭氣返嚟嘅就係自己嘅,有啲地位講句嘢都有牙力
啫係2上3啦,唔係話想咒你,不過語文想合格返唔容易,記得考完諗下唔得嘅話點算,到時考出嚟大家點都好,就算依個post潛咗都去下人地比你問A1/2/3擺得好唔好嗰啲post,有得了解下嘅就問下人先,其實我自己retake都稱唔上深思熟慮,不過都做過下功課先行依條路
好似我屋企無錢留比我,如果我去讀engine都唔會top得去邊,仲要捱到唔知幾時個人工先上返嚟,咁咪將依樣嘢化成動力囉,我都想讀乜都唔使顧慮呀,第時揾唔多都夠洗,但係打機撳錯制揀咗hard mode,都有得打嘅,可能要醒啲,刷耐啲經,問題係無得restart,好老套,半杯水真係睇你點睇,見其他post講poly同東華撞咗科嘅人去placement,反而東華嗰班知自己當初唔夠分入poly就好肯聽人教,poly generally寸啲啦
好似打羽毛球咁,你比人推後場已經劣勢咗,依個時候咪盡可能用步法用力量打返去令自己無咁劣勢先,而唔係話個波過咗頭頂追唔返架啦,下球啦,點樣最大化有限嘅資源先可能慢慢追返
練早睡早起好辛苦,依家最盡都係2點訓十點自然醒
真 四點訓已經好早
唔知下個月點起身去考
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞