[retaker]再戰2020既你地依家過成點?

970 回覆
8 Like 1 Dislike
雖然想幫屋企慳錢,加埋都好清楚自己要喺咩位進步,先至無補習,但係屋企負擔到嘅,有個人mon實自己,比野你操會實在好多,話曬一萬幾千放長嚟睇到你做野都係一筆少數目 ,不過要揀個好嘅tutor
雖然想幫屋企慳錢,加埋都好清楚自己要喺咩位進步,先至無補習,但係屋企負擔到嘅,有個人mon實自己,比野你操會實在好多,話曬一萬幾千放長嚟睇到你做野都係一筆少數目 ,不過要揀個好嘅tutor
都可以試下問我朋友,佢都係歷史5**,佢話有咩唔明都歡迎問佢
TG: @sh_tChaen8
想問下咁多位師兄,其實JUPAS嗰啲咩OEA / SLP其實係有冇用?因為後來聽人講好似都係主要睇成績,今年Retake唔知交唔交好。
(利申上年日校嗰陣有交齊)
見過有人講無交照入到,不過如果舊年嗰份係到照copy算啦,個人意見係如果交都唔交好似太寸,又千祈唔好花太多時間,除非你嗰科無interview,先自己考慮下個slp oea有冇用
點樣操卷嗰陣可以集中專注啲 屋企/自修室完全冇臨場考試嘅狀態
依樣真係好大挑戰,我自己就温好書做好ce先做份卷,唔好哂咗佢,心態上你可以當每一份卷都好珍貴,因為dse無幾多年,加埋你time實時間,甚至乎比少自己10分鐘,緊張啲,果時我都係喺自修室操,都無乜特別,真係start咗timer就同時間競賽,專心做好份卷
唔該晒
Set timer la
係要迫自己坐定定操卷
反而我覺得日頭去圖書館 比較少人 會容易集中到精神多啲
一到三四點啲人放學 圖書館開始多人 會易啲分心
想問卷三要點先拎5
好難一概而論
最主要係整合拓展同見解論證入邊要分幾個point寫
你tg send你做過嘅其中一份綜合俾我 可以幫你睇吓你邊度做得唔好呢排幾得閒
利申綜合top5**
https://t.me/jsiui
push
me too af
其實retake tritake 都好,無乜野值得恥笑,你得咗嘅,證明自己當初無揀錯路,你衰咗嘅,就算真係發覺自己捱唔住retake生活,最多比人笑緊下,自己十年後唔會有條刺話如果我dse多幾分會點點點,因為你一係高估咗自己能力,一係你都唔係真係咁有heart捱咁多個月
温多兩温,日校study leave跟手就考,你一路以嚟温咗嘅唔洗比人話咩自己一日温十個鐘影響到,從來做一件事係用最有效率嘅方法去做而唔係一味揼時間落去,未溫好要狗衝嘅,都麻煩plan好自己點衝法,唔好一日做幾份full set past paper,比夠時間自己抖氣,先行倒更遠
隔住個mon唔知自己嘅文字有幾大感染力,作為過來人,同大家三唔識七,幫到嘅唔太多,學術上有好多叻人,想係心理上依關同大家一齊渡過,未到最後階段反而先仲可以力挽狂瀾
thx a lot
有冇人同我一樣連dse卷都未操完?沒動力溫書
真 retake冇嘢值得笑
溫書重質不重量 唔好chur到burnt out呀
加油 希望你地下年都可以用自己嘅成功勉勵下屆考生
me
上年dse physics淨係做左一年就入去考
好彩最後個grade唔係太爛
諗住月尾讀完個syllabus再開始做
如果温唔切建議書唔洗温太熟,但past paper一定要做,你一味温書完全唔知佢會點考,實瀨嘢
加埋操卷會實際好多,你start timer就做,做完就對,同温書比你大海撈針,好無動力
但我想讀到啲細位/要背返好啲野 上年就係覺得睇雞精太多盲點冇cover到
因為其實我升grade都唔易
諗住有興趣所以先take過physics
要上星就真係温書操卷兩樣都做齊,時間有啲趕,可能你放棄乜topic嘅少少,特別係emf嗰課🤣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞