[retaker]再戰2020既你地依家過成點?

970 回覆
8 Like 1 Dislike
lm
2019 best 5 22 quit豬大
2020 retake 中文 maths
溫成點?
hea咗好耐最近先操下卷咁
數好飄忽,尤其paper 1個分時高時低咁
成日都好驚呢一刻識做但真考嗰陣會唔記得曬
中文就更加飄卷一三搞唔掂
ching又溫成點?一齊加油
師兄你咁唔叫毒喎
或者留tg 之後先add IG? 咁樣個risk會細啲
我都驚依家識但係考個陣唔得,係屋企操,我拎5*個range,但係可能到時考試因為緊張而出現好多變數,表現失常都唔定
完全明白
maths MC都係 驚考試一緊張就會亂、做慢勁多,又驚明明識但唔小心油錯答案
我真係勁唔小心,就算係section a1 唔錯啲正負、加減數、㩒錯機
又好似中文咁 上年雖然卷二考得幾好,但其實都係會擔心今年題目唔啱我會大退步
的確上年maths同chem要由一粒星都無,變至少兩粒出嚟,去到咁上下就會諗,係咪真係得,要講probabilities 嘅喺report計出嚟兩樣嘢要同時achieve應該around 10%x5%=0.005,要200個人先有一個,更何況三寶食唔中weighting嘅,有三粒先穩陣(最後ls填埋),個probi再細啲
講到依度,你可以話人係生,數據係死,你的確無講錯,奇蹟係會有,不過係建基係你真係有返咁上下努力,同你有嗰種破釜沉舟嘅決心,就算其他人點笑你,你都要做惟一一個信自己嘅人
同埋唔好唔記得,數據係由每個活生生嘅人砌出嚟,其實佢背後都係生,點解唔多人升到分?因為佢哋維持咗係質疑自己嘅狀態,覺得自己操夠,直到最後
咁講咁耐,其實應該有一種心態,就係你炒咗,問心無愧就得,我even升得一兩分,都無話後悔自己依個決定
溫到熟,操到熟,去到一個位會覺得再考多次都同今年一樣,有定心理準備,會好受啲
仲有考試試下mc一唔識就skip(30秒無頭緒),考long q應該唔太趕,唔好太急,一做完返check會好過返轉頭由頭睇,有時careless係無可避免,不過自己都可以有策略咁減少
我仲掙扎緊quit唔quit u好…有冇人係有U offer但quit咗去retake/tritake
而家過成點
不如講下點解有依個念頭?
我係讀左一年U再quit retake
Year 1 quit 左 retake 1科
無咩特別 咪做卷做卷再做卷
不過冇左上年中六個陣同班fd一齊衝既感覺 有啲孤獨 因為佢地上曬岸了
同埋我相對冇咁大心理壓力 因為touchwood衰左我原來個分數都夠有其他野讀既
所以盡力啦

如果quit既話 四月好開始搞啦 等封信去到你屋企都要兩三個禮拜
讀咗半個sem quit
因為夠分入三大但派咗去九龍
有冇人hea住retake?
少慘…
想入三大但唔夠分所以去咗九龍
加油啦巴打
我都識幾個攞住神科分派咗水泡科
其實係咪quit u retake既人仲多過唔夠分retake
以前細個成日都以為係唔夠分入u先會揀retake
但呢個po啲人好似全部都係有書讀都retake
應該唔會既,只係你見到既人都係有書讀都retake
我重諗住四月尾考完先quit
原來要提早咁多搞
我間學校出左名大牌 admin野做得好慢
同埋安全起見啦我覺得 我係你就唔會擺到最後先quit 反正依家大概心入面都會有個譜得定唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞