[retaker]再戰2020既你地依家過成點?

970 回覆
8 Like 1 Dislike
嗰時睇住d人同自己一樣分都叫有shitty 讀下
而自己乜9都冇所以極有火
你問我?
無五星星就無啦,又要錢又要操,攞嚟搞咩,都知之後讀書辛苦,加上無果種一定要考好佢改變將來嗰種諗法,都知係嘥氣,就只係當retake嘅依一年係一個經歷,無再返去征戰嘅理由同勇氣,返正入到想入嘅科就算啦
Ching 入左咩?
poly ot
一路都係夜貓 sem1返學個陣都係日訓四五個鐘
依家要迫自己訓返多啲 但都係早訓唔到
好勁
我改咗個名啫,之前咪講過,無乜咁勁,大把人考一次叻過我,唔使同人比,你對得住自己就得,唔通我一定要自己入medic咩,根本唔係咁嘅料
我份人係瞓少啲都好辛苦頂唔順,過咗十二點就瞓幾多都唔精神,只係唔眼瞓,可能依樣嘢令到我retake作息有規律
原來系巨龍
我除左中6考完dse打機訓4-12
其他都好早
頂佢唔講我都唔知
Retake4科 phy chem econ maths但淨係phy maths 做緊ce by year 其餘兩科仲未溫熟操緊by topic mc 點算好
棄乜啲科機,無得樣樣要,你依個combination太chur
不如就谷phy maths,依兩科幾易升分
建議主力maths,操得好嘅話要上5*唔難
另外就係我覺得做熟dse有用過ce/al
當你make sure你知道每一條mc做得最快嘅方法嘅時候先叫操完一年嘅past paper
個人覺得棄chem
大家都做慣做熟個出題pattern 搞到eaa捉present捉得好癲 呢兩年拎星既難度又提升左
mc無咁嘅時間慢慢搞,如果識得做又唔太慢就由佢啦,搞啲唔識嘅同太慢嘅或者常犯careless題型,另外搞多科穩陣啲,到底你個升分plan係點
利申 衰左唔憤氣 2021應該會take返科chem玩下
本身唔熟嘅話書要溫熟,marking scheme又要背好,仲要好有technique去做埋enthalpy redox嗰堆嘢,好難依家爆,要平時做慣做熟,如果唔係題題由頭諗起真係棄機算
當你記到頭都大埋,發仲有兩個electives就hihi
發覺
如果依家十月既話 我覺得你講既野係啱
但到依家 我會話控制到一條最多唔超過兩分鐘已經夠
同埋推薦用少少時間計下choice既總數 近幾年a b c d 都係11 11 11 12咁分佈
呢個strat對啱37-40條mc既人幾有用 正常情況下可以再推高少少個分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞