[retaker]再戰2020既你地依家過成點?

970 回覆
8 Like 1 Dislike
係咪hku ba?
見樓主本身都有ugc讀個底都唔差,咪放心搏一鋪,唔得都有退路
唔怕講埋係engine
其實大概有framework想點做 亦都有試行過
但好似無論專注力定效率都未boot到機咁 返唔到去二三月study leave個狀態
可能都仲要多少少時間掛
有冇咩方法令到你快速入返狀態?
一定要比心機考好佢啊
我認自己廢冇揀retake,搞到宜家唔知點算
加油!唔好比港豬同支那人搶學位!

利申:18dser
咁你你家陣點
source就無,但可以share 我自己點利用d past paper(math/理科)

如果大家日校教得正正常常ge 話其實應該都操過一轉,past paper 呢家野盲目咁操落去個效率每次都會降底
所以如果真係操到好熟,可以自己諗下點解呢個題目會咁出,同另外果d concept/做法有咩唔同,最後就可以諗下d 人會錯d 咩,錯係邊,咁你之後做都會不停remind自己小心d 唔好錯果d 同埋唔好比hkeaa fake 到

同埋當年呀叔我2016年tritake,dse 卷既數量真係少之又少,所以都有買到d mock 做下
但mock 方面真係自己要識收手,果陣math有本mock難撚到閪咁,當iq題咁做預左唔會咁出,outc 到仆街,亦都見過有d 換左past paper ge 字眼就咁出

最後就係當時補習識到幾個fd,佢地有時考完試都sd 比我教佢點做有機會大家都r 下黎做
engine都唔係好差啫
心理:我自己就好多野加埋,有個老師好關心我retake所以就要好好報答佢,屋企無乜錢剩比我所以要自己讀好啲書,又覺得成世人無一樣野係的起心肝做好佢,都好老套
讀書:要當打機咁,分拆成好多個細目標,過關會不斷有成就感。每日温書唔好用時間去諗,用做幾多去諗,以chem為例,你可能朝早温兩個chapters,有兩個細break同一個大break,晏晝就做一年dse,paper 1同2之間break,夜晚對答案,你唔想做住可以hea多陣但係好似操卷咁你一start timer無理由唔做啦,要force自己每日做幾多
你可以去youtube睇下啲心得,好似有個channel叫dse數學聯盟咁上下,講得幾好
如果依家仲想retake係咪已經deadline左?google左佢又寫到唔清唔楚咁
我上年炒左一科,宜家等緊restudy
等下等下浪費時間
btw我best 5得9分
所以我唔要都要有幾大勇氣,因為好多人都好似你咁諗,同我講讀住先,同埋好唔好就睇你有幾多料,我成日覺得人地講嘅嘢係generally啱,就好似三大讀咗先無錯,但係讀書係好specifici for自己嘅野,正正唔可以用大眾觀嚟睇,最後我入返依科同engine比算係好好多
好似三月之前都係可以加附加費去報
不過建議你打去考評局問 同埋建議你諗定藉口點解遲左報
同你情況差唔多啦但我唔係讀三大
好多人都叫我讀住先啦我果科都唔算差
但自己讀緊li科喺我未讀之前真係好想入,到我入到之後先發覺我唔太啱讀,當然有少少原因佢真係唔係三大所以會介意,開始有d嫌棄
不過我知retake/tritake嘅嘢係失敗多過成功所以先仲未有勇氣quit
恭喜巴打可以升分,希望我都可以做到好似你咁
完全冇心機溫書
我覺得如果發現自己特質唔啱讀既話係無謂拖拉既
橫掂你衰左都會有書讀咪試下囉
18dse入到ugc 依家又少人左考 touchwood一樣既分數應該都會多左選擇
個科唔錯,唔係前途唔錯,個前途係錯晒#[sosad
唔係社工唔係nursing
不過我今年已經係tritake,雖然打電話去想入果科問combine 3年 dse收唔收,佢都話收,不過都驚有暗pen
暗pen一定有啦 不過meet到median就入硬
btw dse唔係最多combine兩年咩?
個staff講果科可以combine 3年
應該冇老點,我估
上網睇左 中港兩大以外大部分都無限combine
完全唔知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞