[retaker]再戰2020既你地依家過成點?

970 回覆
8 Like 1 Dislike
本身chem3 其他全4 諗住phy maths至少要上5* econ都想有 chem就希望有5 有keep住寫錯題簿溫翻。依家每日745起身 每日操一份maths 一份phy full paper再對埋 想早啲操完phy maths 3月focus翻落chem 同econ
我覺得四揀三係比較efficient既做法
chem3上5又唔係真係咁難既
中六個陣學校predict我拎2
考好今次先啦,本身諗住會唔會年年報嚟玩下,結果連本身諗住考得好買嚟記念嗰啲卷都覺得嘥氣,唔會攞嚟睇吓留念下
不過都係好難撞,個心會諗數得嚟可能識做
溫到依家越黎越亂本身上年maths同econ係最有信心 我諗住phy同maths 操完90-11ce加dse 3月就all in chem同econ 但又唔知點揀好 又無理由仲有成個月但係棄咗科chem 個3月唔知點分配時間 話說巴打chem咩grade
我就咁睇如果你依家唔係溫到八八九九,就太大諗頭啦,4上5*可以睇下retaker report,一百個人要頭幾個先做到,仲諗住四科並駕齊驅真係三思
我係個啲越諗得耐就越會panic既人黎
基本上同一條磨得多過三分鐘就唔會識做
我上年係識做大約40條左右 淨低既計返abcd個總數平均咁撞返落去 之後就唔再理 專心check答案
最後都有42仲要發現自己做錯第一條law of index唔知點解會check唔到
我就唔信邪要做到為止,結果都唔係真係唔識,不過考試有兩條跳制,可能就咁無5**
5左 買完分紙見到係sba太垃圾拉左落去 得60分
其實係因為考mock個陣未開始讀paper 2 得單位數/40 我估個陣個水平應該係lv3左右既
不過我study leave個兩個幾月真係好搏盡讀chem
到三月尾臨考個陣 我已經做完1990開始既ce+asl by topic 最後個結果都令人感動既
想考多次係因為唔憤氣比個chem老師拉走左粒*
有無都係Retake chem既朋友仔
你自己都話亂不如重整旗鼓先啦,無話無理由,升唔到分就係理由
上年
想拎高分有無咩心得
Maths我諗應該ok掛上年淨係做咗三四年dse pp 就咁計啱幾多分就走去考 今年起碼叫操過一次by topic mc 同做翻熟啲題型 但係越溫越覺得chem有伏點溫都包唔曬個syllabus咁 定係我應該focus翻搞掂曬dse paper先理其他.....
你啱
以你操卷為準啦,chem就你溫好就送,溫唔好就伏
想攞乜grade?有無邊方面問題想問?根本上你concept清,溫好操好就功德圓滿
暫時做開卷都有88-90%,想突破呢個樽頸位
感覺上好似每一年都會有啲特別既野 新concept出現咁
一係要你個人好醒 一係就要做得比人多
記得我操得好自信 一入去就比第一題嚇親
我都得5*,都係操卷around 9成,星就有,但係就知自己星星危啲,幫到你嘅唔多,首先策略上將可以失嘅分交晒比long question,mc 同 elective要差唔多full,至於long question,我依part最得失得多,都係最後關頭先醒覺自己識嘅題目有殺錯無放過,寫多幾句show比marker睇你識,我諗兩諗星上星星真係雞蛋裏挑骨頭,每一隻字都諗過度過,最弱智就係atom molecule ion 依啲要好clear,要唔好比人challenge你每一隻字,我marking scheme自問未到倒背如流,因為long question 一兩分題要全攞,就係差3/4分題同essay😪係關鍵,要一分都唔失真係難
可能我講咁耐都係廢話,不過跳返出嚟講,第一好難secure星,你retake嘅要小心,第二係你又覺得成份卷咁長,你錯嘅位係邊除咗careless
我19年除咗有題問avogadro constant點係佢個experiment 到計出嚟就棄咗機,印象中都算正路,應該你以為自己熟,其他無嘢呀
開始做dse paper做到熟,最近做個幾份都full marks /錯好少,依家開始做maths and stat / CE maths,我唔知咁係咪好
retake收皮唔緊要,入hd/asso上番u又一條好漢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞