[retaker]再戰2020既你地依家過成點?

970 回覆
8 Like 1 Dislike
我嗰陣19dse,18年底做咗一次,2月倒做多一次,依個係一開始plan好,所以無依個問題,如果真係覺操好晒,再操都無意思,不如睇下返咗咩錯,重點操嗰隻題型,又或者做啲出面嘅mock,又可以上網睇下有無乜嘢skills可以學下
呢兩招都試過,第一招我兩科個進度唔同,數已經操到爛,但chem仲係半桶水。第二招我做緊,我唸係對住同一個topic太耐唔太想做e.g. by topic acid base淨係lq都成40頁,做到一半左右就有d厭,但我係唔鐘意做到一半又stop左個topic個種,唯有死頂做晒佢
就係因為未操好晒就已經厭倦左先驚
Chem淨係衰paper 2 依家可以點搞,我主要係get唔到佢要我答啲乜+少少唔熟
唔係pharm
其實chem paper 2好standard,你溫好書,操幾年dse,都知佢點玩,都係講返有個5** chemistry 嘅youtube channel,p1就講得少,但paper 2 indus ana 都講得好足,特別係ana solvent extraction你落邊隻solvent,邊個位discard乜,最後又洗唔洗加返acid 比返個H+佢,解得幾好
仲有indus除咗equation入機,畫嗰幅揾Ea個log圖唔太practical,其實係想你知點解高pressure high yield ,咁點解唔用1000atm,你寫多兩句咪比分你,仲有嗰兩隻電池要背好點答,四分又係送,真係想操ce好似都有,總之以前都有得操
唔該巴打,之前subscribed左5**chemistry都冇乜點睇過
揀嚟睇,core part 抽啲佢mark咗難嘅睇,但elective真係講得幾好
我又講幾句先 我so call tritake嘅。。其實都係唔忿氣先考第三次。點解?妖,覺得自己唔係差,但考出嚟。。真係講唔上好。。
我2018dse嘅,當年冇俾心機讀書,淨係得科M0 M1 Econ有讀下咁,但都係得M0同Econ有補習補底學過d skill咁,BAFS一路臨學校考試先溫但次次頭10名(某band1頭學校),所以臨考前溫咗半個禮拜。最後best5係22分,但我全科既分數係2352554....
之後走左去商科asso,報埋dse6科,因為嗰時唔知JUPAS定non jupas好,而JUPAS deadline就到。最後出左sem1 GPA,3.80,就鏟左個JUPAS報non ju.
嗰時JUPAS office就多口同我講左句話只要你鏟曬non ju application,你可以報返jupas,我都不以為然。本身打算日日刨書衝dse,但。。。懶。再加上我係死中文,仲要係2223,1月喇,點追。我asso成績又唔差,year1有d可能走到。
跟住如是者我不時做下數咁,因為好想好想攞粒星,就咁去到4月。。。
臨考前1日我阿媽問我中文點,我答佢2硬架啦....佢鬧到我飛起,我硬住頭皮溫左1日書。
認真雙修真係好難。有讀書既2018就考到啦。仲有我嗰時諗法係,如果我DSE衰咗,最多咪2020non ju,但我gpa爛咗,中文又2埋(好大機會),淨返d曉飛都冇用。所以我接近每科都淨係溫咗2日,dse卷都接近冇操過就衝咗去考...,就係考數學嗰度撞返巨龍叔
每科溫2日,再加埋4月係大專嘅功課季,我嘅功課成績。。係拖冧咗嘅。研究完個database加埋我預計自己嘅GPA係3.8,year 1應該走唔到,所以我。。報返 JUPAS。
放榜嘅時候仲同巨龍叔圍爐,一齊睇放榜。 Lee個時候奇蹟出現咗,我d科唔係同分就跌分,偏偏中文3335>3 。
好似巨龍叔咁講,奇蹟係會俾努力過嘅人。我雖然成績唔係好,但我喺lee 1年入面對學業嘅態度同埋某d方面自問係好咗好多,都算有努力過嘅。。各位retake嘅同時,記住一句說話:天道酬勤
點解2020dse?妖,我粒星呢
紅磚會計師應該係讀poly account?可能你認錯人啦,咁你有無諗住入返三大?
master先去
dse加油💪🏻,但真係考唔到會再考?有無乜嘢科想問下
唔會喇。。。大學都要兼顧,仲想讀minor
其實識左咁耐有冇興趣交換下ig
做咩 想溝我?
我想
你ig一定好多j圖
agree 大家都傾左咁耐都算志同道合 換下ig當識下新fd
冇錯
大家又岩傾...
本身又想識下新朋友
唔介意既互fol下囉
ig: ransa_89
其實係...人生就係要識朋友
發現自己本身都好毒
人一世物一世...不如豁出去識多d人啦
Ok...咁加返
其實我覺得冇咩分別
本身都冇咩人有興趣睇
Btw...好型喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞