[retaker]再戰2020既你地依家過成點?

970 回覆
8 Like 1 Dislike
就係個條最後應該都計啱既 但係就洩左度氣
好似得8成頭
唔知點解會驚自己上場考個陣表現冇係屋企練個陣咁好
多謝巴打咁用心先我諗最大問題都係careless mistakes,而家盡量要操到做完卷都有92%up
都用左好耐時間操chem,所以希望試下拎到兩粒星
哇突然又retake多樣
有大志
我玩埋今年就收皮(好想
ce mc有啲怪,long q 前面又太淺,個人意見係得最後難個幾題有價值,值得依家去做,即係3D 4心 asgs
當然真係考完發覺retake依套唔啱自己唔等於玩完,asso個套係你勤力就得,無乜考試技巧可言,其實我自己就因為asso 基本上入唔唔到三寶,加上retake無penalty先咁堅強,否則asso for 入U係會好過retake
嗰度三分算啦無記錯嘅話
我嗰陣都有睇下elvis lam個chem youtube channel,唔係賣廣告,因為佢講得嘅都幾好,但係真係太少片even 係dse,都問過佢幾次嘢,at least以佢係個chem老師嚟講會好過我好多,特別係你aim high,問下佢無壞,睇返dse00如果嗰年難嘅<90%就5** ,最高都係92%,佢年年落場考都係~95%,真係無滿分架依份卷,睇落你都好ready下,只係落到場好難控制你係咪100%發揮,所以我舊年maths chem都係坐5*望5**,所謂careless可能真係太難答得中嘅嘢,可能佢無端端問你點驗隻唔知乜物質,你依家就點都寫gcms,但如果你係第一個比人問真係乜都寫得出
通常認真咁Retake完一年個種成長係hd asso 係屌打晒d同學
上左岸先玩今年不了 唔想背野
其實好似每年都有三幾個係asso入rd/ot
想知asso要讀咩先上到去
既然巴打都半自爆左,介唔介意講埋其他科嘅成績?
係成長咗,不過上個sem hea到爆
chem就4–>5* maths就5–>5* ls 4—>5*
maths chem 有得心得,ls就亂嚟
反正起唔到我底就得啦,係到都係悶想傾下計,又想幫下今屆retaker,諗起我舊年都係solo ,覺得有人陪下自己已經好受好多
想問下ls點先可以考得好啲
特別係4分嗰啲數據描述、分析題,成日攞得2分
咁勇敢
我係Quitu retake少你一次,大家一齊努力
老實講我9考,你上youtube搵下會有人教,我係叫做好冷靜咁做,連框架都無乜留意,因為已經唔比你背framework ,只可以話topic sentence—> elab—> evidence from source with ur interpretation—> conclusion ,數據就你參考年年都有數據題,通常係要寫increase decrease trend 之外,就係好容易忽略age gp gender gp 之間嘅比較,好似有年講飲酒,要講男女trend,generally男>女,各自max min
結果論,你衰咗人地點踩你都無得駁
不過自己叫做試過唔會再後悔
Retake 根本系結果論既遊戲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞