[retaker]再戰2020既你地依家過成點?

970 回覆
8 Like 1 Dislike
我上年1(a)係咁寫:
(兩個markers都係畀2 out of 4)
The total percentage for voting the democrats and the localists slightly decreased by 1%, changing from 56% in 2012 to 55% in 2016, while the total percentage for voting the pro-establishment slightly decreased by 3%, changing from 45% in 2012 to 40% in 2016. The percentage for voting the middle ground increased by 4%, changing from 1% to 5% in 2016. While the percentage for voting the democrats just slightly changed, the proportion for voting the relatively more radical ones (including both the radical-democrats and the localists) increased by 11%, changing from a total of 15% in 2012 to 26% in 2016.
我宜家睇返覺得最大問題可能係得冇compare晒每組自己嘅改變(漏咗traditional pan-democrats, radical-democrats同localists).
另一個問題係冇界定清楚
democrats=traditional pan-democrats+radical pan-democrats.
除此之外仲有咩可以改善?
依排係屋企計時練習做數學/M1個陣,成日都有90%左右,好驚到時考個陣做唔到
同埋覺得自己係因為做過啲pp,記得啲step係點,到時考場冇答案check反而畏手畏腳
咁你平時都係做完最後先check啫,suppose maths記得都無所謂,因為你第一次做係識架
sor係咪依張,見啲 data好唔同
係呢個
英文版佢分別係寫
Pro- establishment
traditional pan-democrats
radical pan-democrats
localists
同middle ground
第一你combine咗democrats 同localists嚟講,建制講到點變,你又自己分咗個middle ground嚟講,最後你又combine radical 同local講,有無一種你report到啲嘢,又有嘗試分析下,但完全唔入肉嘅感覺,所以兩分囉
其實條題目講得好清楚,係叫你講陣營分布的變化,唔明就諗下依個key word 係乜,譬如本身我齊國係最人強馬壯,咪個陣營分布咗係我依邊,其他陣營可能得楚夠我嚟,其他全部好廢
但係十年後,我嗰邊同楚國太hea,比其他少數陣營強返唔少,雖然未至於完全失勢,不過如果本身小國嘅想合力打我都未必輸,咁依刻咪分布平均咗啲
打咗咁大個比喻,其實係問你邊個係大佬囉,所以你分陣營覆分建制泛民係大佬,其他叫廢廢地,唔使分咁細,依個係一開始2012個勢,但係風水輪流轉,建制跌少少啫,都係唔大影響,反而係泛民跌到pk,失勢,咁個勢去咗邊,就一定係比咗本身廢柴嗰班,由16%—>31%,所以最後係似天下三分
所以要conclude,就係用強弱分兩大佬,其他廢柴三group人,分別講依三個gp點改變之後,就個人分析返原來泛民大勢已去,建制都跌少少,局面已經唔係壟斷,而係少數派加埋有得玩埋一份,依個approach去寫咪就係個分佈,亦解釋咗點解個group係咁分,even radical同普通泛民都唔會一齊講
又或者你真係 combine兩個泛民寫都ok,不過都好似上面分析,用中文講就係瓜分依啲term攞晒分,英文就shift to 雞雞地咁啦
巴打覆得好詳細,真係萬分感激
原來我一直都忽略咗要比較最大同最細
一直以為淨係講最高同最低
宜家先發覺係要講swift of votes
聽完你咁講之後發現原來呢種multi-group+唔同時間而且total=100%嘅題目真係可以有好多野講
今次真係獲益良多
*swift shift
大家都會睇到最皮毛嗰層,你要諗多兩步先有3/4分
其實年年份model ans都有一般人miss咗嘅point,真係要好心思縝密,仲要寫得切
可以睇下level5 sample點寫,都有用,反正你操係好嘥氣,不如跟住勁人嘅flow同framework,訓練到自己面對新題型都可以好冷靜咁分析你要答乜,都打咗我好耐,不過入ot都算係想幫人,有緣係依到撞到,幫得就幫,都有好多前人肯分享經歷我先成功到
真,我平時睇吓啲英文writing sample都學到唔少野
考評近年都真係出咗唔少新題型,好似18年咁有題問controversy又唔同咗
講起,我都係時候要練吓啲字速,自從入咗u之後都冇咩用筆寫過文,好驚寫唔返以前嗰種速度
真係好多謝你肯花時間解答我嘅問題
遲啲如果再有問題都想上嚟問吓
祝你成功first hon到

又唔使first hon,有工開就夠,嗰度大把勁人,ls我唔係靠我乜心得之後跟住考有星,所以你參考下好
祝一切順利
咁又係,你嗰科基本上畢業就已經有人請

做卷做到厭倦左有咩辦法快速回氣
已經試過睇片/打機消悶,反而更想頹落去
speech and hearing?
做第二科
同埋我會溝住啲野做 eg 做完一份paper就by topic做mc 再做paper 再by topic lq
唔好同一個格式既野對太耐
其實都講咗飽和十年,有啲驚步speech嘅後塵,成日都話唔夠人,人口老化,需求大,咁又點啫,一句話無資源同搞咗醫生護士先,就仆直
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞