[retaker]再戰2020既你地依家過成點?

970 回覆
8 Like 1 Dislike
好明顯係佢問題
我屋企度34點9
我link晨早改左射空氣?
跑步咪算
雖然哩排我都冇點跑了
But利申實令仔過會考巴
我悶到想死
你肯跑我過黎陪你。。
D人唔帶口罩去做
打機 睇動漫啦屌
不過講真要中其實機率得1/10000
真係好難
冇動力温一日最盡先温得3個半鐘
三個半真係太少啦,不如試下斬開早午(晚)咁溫,要求唔高,朝早兩個鐘,晏晝三個鐘,夜晚就睇下攰唔攰(唔好日日話攰),你諗下咁都五個鐘,可想而知你三個半係幾少,break自己諗幾時放
仲有要set一個small goal比自己,到底你要溫一課定做份mc,一坐低就照住目標去馬,好似打機咁過關,不如真係搵個會狠心鬧你嘅人(老母/好朋友)督促自己,點都死埋依個半月,無時間啦真係
至於動力,唔好唔記得當日係你斬釘截鐵咁話要retake,你最對唔住嘅唔係邊個,而係你自己,係你話要retake嗰日嘅自己,對自己harsh啲,越覺得自己痛,代表自己付出咗更多努力💪🏻
我每日都想早啲起身温 但次次都起唔到
依家日日都2點半醒 4點温到6點半 去打個丁沖個涼飯埋飯已經8點 再温一個鐘英文就一日
我只係retake 3科(eng ls bio) 我ls同bio各温3個鐘都好精神好投入
但英文温個半鐘已經極限
我今日都係溫左一個半鐘-2小時數,做左一份3小時maths and stats 卷,今日仲要放縱打左一個鐘機,好攰
大家都要堅持埋佢,捱多兩個月咋
操卷都學到嘢 一日有5個鐘投放係温書到好過我得3個半鐘
同埋我生理時鐘壞曬,4點訓10點起身,個人好易攰(好虧)
我依幾個月都係5點先瞓 2點半起身
我都係差唔多時間起身 但我會迫自己溫到起碼兩/三點
咁一日都會有五/六個鐘既
因為我係比較夜訓既人
第一唔好輕視每一科要升一分嘅努力,我可以同你講大把人成年讀一兩科無升過分
第二我都試過夜瞓跟住成個朝早無咗嘅日子,咁樣會搞到全日做嘢綁手綁腳,同八九點起身比差好遠,我諗你都知依套唔work
第三我唔知你個plan係點,可以同你講升分難,中英升分仲難,可以考慮英文棄機
巴打數都有得溫?以我認知得操
從來唔係比較溫書時間,從來都無溫10 hrs>8 hrs依啲理論,當然你溫三個鐘就算啦,dse係場長跑,你跑返自己個節奏就得,就算想加速都唔係用晒啲力向前衝
個人意見唔好遲過十二點
真係一個壞習慣,不過改唔到嘅,你有溫書都好嘅,都明有人要夜晚先溫到
我溫意思=操卷😂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞