[retaker]再戰2020既你地依家過成點?

970 回覆
8 Like 1 Dislike
搏咗先講,考完覺得幾好先諗rd啦
絲打加油,我唔想dse retake完,anat 都要retake😭
做past paper做到冇晒方向,卡左係4-5到,想升5*可以有咩方法
利申:淨係take理科
轉唔轉都要記架啦 基本野讀唔好點讀落去醫人
應該係有concept唔明,我唔知你實際情況係點,不過你睇真下你到底錯啲乜,檢討下好緊要
當chem 入面equilibrium ,到底temp pressure change 點解會shift left or right,其實係明到,你只需要用個reaction會counteract你個change去諗就得,真係明晒嘅操熟啲自然係送分,千祈唔好背exo endo 係乜嘢情況之下就點,完全係記緊啲無用嘅嘢,加上industrial chem 點解scientist 要咁咁咁,你都會明晒
一陣以為p/f,點知炒咗exam,overall 炒咗就搞笑,反正都要温,咪take grade囉
industrial chem個幾個reaction成日都記錯temp/atm可以點搞
入cal機自己program嗰度, O用0代替,reversible reaction 就唔好用平時個箭嘴,依啲唔洗我教啦,自己諗辦法入啲你睇得明嘅嘢,點打英文自己google
eg. A(g)+B(aq) > C(aq) +D(s) (350C, 200 atm, Zn/Al)
原來有得咁玩
唔該巴打
唔夠位atm 打a ,gaseous state唔寫,總之自己搞掂
好呀咁啱買左部新cal機
真係work
我上年特登買左部cal機 入曬落去都係300幾字
常用既eqn記得擺係頭尾
㩒左制->返到program code最頭
右制->最尾
😘
有乜辛苦嘅咪呻下囉,今日考完試有感而發,你寧願温到見到份卷覺得做乜出嚟出去都係嗰啲嘢,好過乜都唔識做,dse咁緊要嘅嘢無話嫌温得多
邊科🤔
開始懷疑自己既努力有冇用
佢考anatomy
樓上有講anat
我都會訓唔着嗰陣我諗埋依啲嘢,咁你書愈來愈熟,past paper 愈來愈高分,都證明你係進步緊,都無時間啦,dse真係一個鬥操嘅game
好似有啲樽頸 自覺都讀得夠熟了
但最後都係會係啲好奇怪既地方跌左一啲分
同埋感覺今年壓力大過第一年好多做mc個陣勁小心 係咁要叫自己唔好緊張
自己做個陣都咁 唔敢想像入去考個陣會點
齋講壓力問題
1. 首先一定大,你付出比舊年多好多,應該唔會tritake,驚啲fd笑你,屋企人見你溫成年點知你話都係入唔到,太多太多
2. 壓力可以係一種動力,但係喺溫書外諗下聽音樂,打下波
3. 當你真係攞起份卷嚟做,唔識做嘅唔講,但係你覺得自己錯太多on9嘢嘅,不如攞本簿mark低佢,避免重複犯,誇張啲你一開卷就即刻做咗嗰題先
4. 要習慣係壓力之下做卷,你無得呃自己眼前份卷係dse嗰份,因為真係唔係,但係你可以timer set好之餘,再cut 鐘? dse唔係綜合同ls應該唔會太趕,平時都係啱啱好自然考試唔夠時間
5. develop 考試嘅mindset去應付考試嗰陣嘅壓力,譬如maths mc 半分鐘無頭緒即skip,唔好死諗,一陣你死諗諗唔到,一來唔覺時間走得快,二來會好驚
諗到嘅打晒,你係retake上無論係份卷,定心理,有問題就一定要fix好,可以問人,但係details始終咁大個人,識執生
多謝你上次嗰條RD link!btw你入OT / PT + 比人大一年,唔係應該好容易靚grade 咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞