[retaker]再戰2020既你地依家過成點?

970 回覆
8 Like 1 Dislike
咁就得啦
知道可以做得更好就應該搏盡
我就係因為後悔上年中六都冇allin讀書所以先想黎多次
但巴打你依家係讀緊asso定係疊埋心水溫緊書retake? 我上年就無報asso係屋企溫既 今年要雙修了
本來讀緊ugc degree
宣佈完sem 交曬所有project之後就quit左了
費事累到其他人
tritake lm
想quit但冇本事quit
而家唔知自己做緊乜
我都想有個degree可以quit一齊加油啊!
我有個asso fd讀左兩個月都無(?) 就話要quit
然後啲手尾比晒人地搞⋯好無責任
利申先 quit左
我覺得如果year1就quit啦 叫做仲有得返轉頭
不過都仲有時間諗既
16 retaker lm
但我好驚自己升唔到分
btw同路人要加油
雖然我都冇乜心機溫書
但時間無多…
你考幾多科呀
我個plan係照考左先 真係唔得就話 就搵個三大degree讀上去先
因為就算升唔到分都應該有書讀
唔知幫唔幫到你啦 但如果我係你 touchwood都應該唔會quadtake
不過記得要問左自己個科quit u reju有冇penalty先!!
考4科但主力溫其中2科
最好梗係可以入到三大自己想入果科
所以想睇下自己考完之後個感覺係點然後先決定quit唔quit
btw thx
但其實未必係好事 好似有個水泡咁
知道衰左都應該有選擇 之後就冇左上年臨考個陣一路衝個道火
得返4個月鬆啲 加油啊
想入咩u? 有緣既希望可以暴大見
考完quit既話記得要留意jupas deadline個時間啦
我由遞form開始到收到信都用左兩三個禮拜
唔知係咪呢期社會有影響所以都幾耐
都係暴大 上面有講
其實係因為想讀個一科黎講佢唔算收好高
大家撐住呀!對於retaker嚟講因為唔使返學所以如果可以善用好每一日,最後嘅結果可以有好大轉變!作為過來人希望我做到嘅你地都得,要知道每年個retaker report點解有咁多人原地踏步甚至退步咗,好多時唔係能力問題,反而係無堅持到最後。揾樣嘢可以令你撐埋依三個月嘅,譬如係一個好好嘅老師。完咗咪好好休息下,有乜都可以問
特別係心理問題,讀書嘅嘢應該已經七七八八,如果真係落後咗咪努力追返,記得當初係邊個信誓旦旦咁話要retake,依個你放棄你對唔對得住你自己,你屋企人,加油💪🏻
我都幾落後已經先跑輸人半年
諗住放埋個聖誕假就衝了
btw幫你pin左
各位師弟加油

唔好以為升分好易,唔好輕敵
自修最忌就係以為操卷岩好多,就覺得自己識曬
其實好多時你係背左個做法先岩到咁多

利申:tritake 入左cu,total 升左6分,但retake 果年升左2分咁多

仲有就係入左u 好好珍惜時間,因為真係過得好快
真係好唔想離開中大校園呀屌
我都好驚係背左題目黎做
有冇搵題目source既推介?
我話可以追返人地咁多個月以嚟嘅努力就一定係老點,不如趁仲有幾日2020,用依幾日時間plan下點温好過啦,叫你一下子每人温六七個鐘就無可能,慢慢上返軌道啦,過咗去嘅就算,可能你講得detail啲我盡量睇下點亡羊補牢反正完sem無野做
每人每日,我都諗返起自己舊年有hku但係最廢嗰幾科嘅degree果斷唔要retake,到依家好似發緊夢咁入咗想入嘅科,都真係幾癲,不過我都知話就話hku,其實咪自己呃自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞