[retaker]再戰2020既你地依家過成點?

970 回覆
8 Like 1 Dislike
講起sba 我覺得retaker係幾着數,派比你,基本上你考上去有星個range,個sba有拉無跌
physics無記錯唔係electromagnetic field個科野先係最難同最煩咩,elective都好standard架,energy同atomic world問嚟問去都係咁,我寧願你core無咁熟都可能答得出,elective唔温直接收檔,就好似我第一年phy chem bio,全部鐘個頭埋core嗰part,結果收晒皮,後尾先怪自己咁傻仔,根本science嘅elective就係想你對嗰科嘅一個分支有少少理解,至在你知下,根本送分
仲有一個elective 30mins,唔熟慢慢諗已經gg
大家要繼續努力呀,日校生放長咗假都會搏命温,加埋jupas又少咗2000人,明明你想入個科跌晒分你都無把握到就恨錯難返
各位加油
上年係因為sba我先有5
我唔係讀energy呀 我astron+atomic
我既感覺係要合格唔難 識計數夠玩
但我既目標係拎到埋文字題啲分 個類就真係要你對個topic有深入理解
不過其實最大問題都係時間 個緊張既程度直迫ls
我上年係真係一秒都冇停過係咁寫係咁計
多數人都係energy+atomic,因為最正路最易攞分,如果早啲知你係astron我直頭建議自己讀個energy都唔難,不過依家真係有啲遲,你加油💪🏻
建議你轉astron做energy, 簡單好多
至於你話唔夠時間,physics真係只可以做熟啲
做得多你就會發現來來去去都係問嗰啲野
例如做mc你會發現答案係冇出現過”cannot be found”呢個選項
(我印象中係)咁你諗嘅時候可能會容易諗啲
其實有諗過自修medical physics
不過留住astron係因為貪個平均分低 拎到個分可以scale up好多
如果大家都唔識同大家都做得好 要鬥小心
我寧願要前者
絲打都係retaker?
其實係貪astron條長題目年年都有新鮮野出 大家都唔識做
我只要識做小小(say 10分拎到4分) 個分就可以拉高好多
今年買完分紙驗證到呢樣野
我唔敢講你個strategy 係一定唔work,但係一定大把人energy+atomic world滿分/差一兩分,老實講句,無謂同個分作對,點解9成幾人都係依兩個elective真係有原因,我唔知你係咪真係可以adjust到人地滿分嗰嗰位,其實一個elective真係唔多野,邊温邊操都追到嘅,當然辛苦啲,話晒從零開始
咁我都好直腸直肚咁同你講,等你真係轉就盡快,最後個決定權係你手,但係我唔想你有直路唔走,走彎路,正如chem bio都無得揀elective,我又覺得你真係鐘意其他elective咪自己慢慢玩,真係唔洗同eaa鬥氣,學校比得你就係有得操+正路考法
其實係我冇信心可以energy滿分份人太唔小心
事實上係一衰左就冇任何buffer 個個都滿分個陣 差兩三分已經同人差幾條街
我會諗下既不過 呢兩日睇下個syllabus先
Ching 你系year2 quit u?
但糸一科升4分有d難
依個玩法無諗過,只係我諗由頭讀一科乜都無基礎嘅嘢,好令人卻步,因為大把人take返自己讀過嘅科都無升到分,不過可能真係有elective咁抵玩,特別係你有科2咗,考個5已經係三分
有人建議文憑試延期兩個星期,我唔想延期呀
我都唔想延期
延咗可能會同u啲考試撞期
有少少可能,都係咁照prep啦,撞U考試就
大家依幾日過成點呀,一路停課悶到嘔血
覺得到左樽頸
ching 想入咩科
樽頸依個位出都差唔多,因為你書要溫嘅都七七八八,考試嘅技巧同本身識嘅都master都幾好,但係本身最唔掂嗰啲可能都仲未搞得掂,要卡一排先會好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞